Явор Гечев

Новоназначеният зам.-министър на земеделието Явор Гечев:

Изключително качествена реколта от пшеница очакват в Добруджа

Размер на шрифта: a | a | a 19:20 01 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Малко по-ниски са очакваните добиви от пшеница тая година в сравнение с миналата. Затова пък пожънатото досега хлебно зърно е с изключително високо качество. Това обяви на пресконференция в Добрич вчера Явор Гечев, който докато даваше брифинга бе назначен за зам.-министър на земеделието и храните. Той прогнозира добивите да са около 600 кг./дка., а произведеното у нас хлебно зърно – между 4 и 4,7 млн.тона. Жътвата в Добруджа започна малко по-рано заради продължителното засушаване и до момента са ожънати близо половината от площите с пшеница, съобщи Явор Гечев. Според него проливните дъждове от последните дни засега не оказват негативно влияние – няма полегнали посеви, не се е влошило качеството на пшеницата. Дъждът е добре дошъл за царевицата и слънчогледа, при които заради засушаването имаше известни притеснения. Явор Гечев изрази надежда, че валежите ще спрат, за да може да се прибере реколтата. След това остава да се надяваме, че ще се стигне и до добра изкупна цена на хлебното зърно, за да могат стопаните да получат удовлетворение за труда си. Явор Гечев коментира още, че е крайно време България да започне да изнася и брашно, а не само базов продукт – зърно. Така може да се получи и по-добра цена при износа. Потенциални клиенти за българско брашно са балканските страни – Турция, Гърция, Албания, Македония.
Вече започнахме разговори за реализиране на един от ангажиментите, които поехме към Добрич – създаване в града на факултет на Аграрния университет. Срещнах се и с директора на Добруджанския земеделски институт Иван Киряков, с който обсъдихме възможностите за решаване на проблемите с финансирането на научното звено.
Вчера стана факт и очакваното назначение на Явор Гечев за зам.-министър на земеделието. Пред представителите на медиите в Добрич той бе категоричен, че с поемането на поста не бяга от ангажиментите си към избирателите, които го подкрепиха като водач на листата на Коалиция “За България”. В качеството си на заместник-министър ще съм три пъти по-полезен за Добруджа, категоричен бе Явор Гечев.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.