Фирма си търси парите от скандална сделка с имот на “Дамбата”

Купувачът съди държавата за 247 000 лв., платени с компенсаторки

Размер на шрифта: a | a | a 18:24 13 ноември 2013
Автор: Пламен Николов
Един от купувачите в скандални сделки с имоти на “Дамбата” е завел дело срещу държавата за възстановяване на платената цена в обявената за нищожна продажба.
Аферата започва през май 2009 г. Тогава назначеният от ДПС областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев /който продължава да е местен лидер на партията/ продава на 5 фирми парцели с обща площ 74 дка от брегоукрепителното съоръжение “Дамбата Албена – Балчик”. Сделките са платени с компенсаторни инструменти с реална цена не повече от 700 000 лв.
Съоръжението е изключителна държавна собственост, като по местонахождение и характер е отвоювана територия от Черно море, като крайбрежна плажна ивица. Отделно от това строителството му е осъществено върху континенталния шелф, който съгласно Закона за водите е публична държавна собственост и в този смисъл представлява промяна на сухоземната граница на страната ни в тази й част. С тези мотиви Върховният административен съд обяви за нищожни сделките на Хаджиев.
Една от фирмите, закупили апетитните имоти - „Балчик Плаза” ООД е завела дело срещу държавата. Регистрираното във Варна дружество претендира да му бъде възстановена сумата 246 999,96 лв., за които твърди, че е платило по сделката. Фирмата посочва, че е участвала и спечелила търг за продажба на държавен имот с площ 10 636 кв. м., обявен със заповед на областния управител.  Дружеството пледира, че след влизане в сила на съдебните решения е отпаднало основанието за плащането и претендира  парите да му бъдат върнати. Независимо, че не е дало пари в брой, а само компенсаторки, чиято цена е значително под номинала.
Окръжният съд  прие изготвената съдебно-счетоводна експертиза за направените плащания и дължими по тях лихви за забава.
Адвокатът на „Балчик Плаза” ООД помоли да бъде уважен искът като доказан. Ищецът посочи, че плащанията не се оспорват от ответника. Искът се основава на влезли в сила съдебни актове, с които сделката е обезсилена, ведно със сключения по нея договор за покупко-продажба на имота. Платената на държавата сума се явявала получена от нея на отпаднало основание и тя нямала право да я задържа. Дружеството претендира също за законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата.
Представителят на държавата заяви, че счита иска за неоснователен и помоли за възможност да представи писмени бележки по становището си. В предходно заседание по делото той посочва, че в съдебното решение не е изрично посочено какво трябва да плати държавата, т.е. дали да върне компенсаторните бонове или да заплати сумата. Оспорват се също посочените от ищеца срокове за забава на плащане. Обръща се  внимание, че според Закона за задълженията и договорите, който е получил нещо без основание, е длъжен да го върне и трябва да се установи, какво следва да върне държавата – компенсаторни записи, които вече са заличени или сумата.
Окръжният съд ще обяви решението си в законоустановения едномесечен срок.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.