,,Енерго – Про” монтира птицебрани

Три от настанените в Добрич щъркели са без шанс да оцелеят

Размер на шрифта: a | a | a 21:54 14 август 2014
„ЕНЕРГО-ПРО” продължава да полага грижи за прелетните птици, като монтира птицебрани по енергоразпределителната мрежа, съобщиха от дружеството. Всяка година се извършват инспекции на техническото състояние на електропроводната  мрежа и се вземат маерки  за обезопасяване на участъците, които са най-предпочитани за миграция на прелетените птици. В голяма степен тези зони са трудни за определяне, поради факта, че всяка година птиците избират различни места за формиране на своите прелетни ята. Точното прогнозиране на подобни струпвания е проблем от световен мащаб и все още не е намерено цялостно решение за справяне с него, коментираха от дружеството.
Въпреки положените дългогодишни съвместни усилия на компанията и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за изолиране на стотици електрически стълбове по цялата територия на Североизточна България, се получи сигнал за нелепо загинали и наранени щъркели в района на варненското село Въглен. Осъзнавайки сериозността на проблема, след получаване на сигнала, ЕНЕРГО-ПРО, съвместно с БЗДП предприе незабавни  мерки в този конкретен участък за предотвратяването на подобни случаи и опазване живота на прелетните птици.  В компанията бе създадена специална организация във възможно най-кратък срок, след което екипите започнаха поставянето на птицебрани по стълбовете от въздушната линия средно напрежение в района.
 По своя биологична заложба, щъркелите се стремят да кацат по най-високите части на дървета и съоръжения. Ето защо монтажът на средствата за предпазване на щъркелите се извършва на най-високата конзола при железорешетъчните стълбове, и на върха на стоманобетонните, поясняват от ,,Енерго Про”.Световната практика показва, че най-безопасна за прелетните птици е подземната електроразпределителна мрежа. Това, обаче изисква голям обем от инвестиции, с които „ЕНЕРГО-ПРО” не разполага, поради постоянното недофинансиране на необходимите за нормалното функциониране на дружеството разходи, посочват от компанията.
Напомняме, че неотдавна при токов удар пострадаха  пет щъркела и около 29 загинаха в полето край Аксаково, изгорели в следствие на удара. Пострадалите птици бяха преместени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където за здравето им се полагат специалнби грижи.
Щъркелите, които ни донесоха от Варна са общо пет на брой, като три от пострадалите няма да оцелеят със сигурност, защото състоянието им е изключително тежко. За другите два все още полагаме огромни усилия, за да бъдат спасени. Това съобщи за „Добруджанска трибуна” директорът на зоопарка в Добрич – Севдалина Венкова.Птиците, предвестители на пролетта, са кацнали на жици с високо напрежение, вследствие на което имат изключително сериозни изгаряния. Шансът им за оцеляване е твърде малък.Направихме всичко възможно, за да ги спасим, дадохме им обезболяващи и антибиотици, но и трите птици нямат шанс, имат много изгаряния и нямат мускули, коментира СевдалинаВенкова.

реклама
реклама
реклама
Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.