Домашни ястия, много музика и изненади на Празника на гърнетата в Зимница

Размер на шрифта: a | a | a 20:06 05 юни 2014
Най – атрактивното кулинарно събитие в региона “Празник на гърнетата” ще се проведе за шести пореден път на 14 юни, а специален гост – изпълнител е народната певица Ваня Вълкова с добричкия оркестър “Лира”. Кулинарният фестивал на Добруджа се провежда в село Зимница. Живите кулинарни срещи за пореден път ще съберат много гости и участници в малкото село в община Крушари, където ще бъде представена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове. В часовете за дегустация и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всички ястия на трапезата.
Специално жури от трима кулинарни критици ще оценява вкусните блюда по време на традиционния конкурс за автентични ястия.
Богата фолклорна програма от песни, народни танци и жива музика ще поддържа настроението през целия ден, а пазарът на частни производители ще предложи натурални продукти и храни от региона.
Със свои творби, изработени през учебната година – изделия, свързани с украсата, празниците и обичаите в празника ще участват и деца от училищата в община Крушари. В края на деня ще се организира пешеходен туристически маршрут в  района на Суха река, където участниците ще видят красиви панорамни гледки и праисторически пещери. Желаещите да се включат в надпреварата за първото място в кулинарния конкурс задължително трябва да представят домашно ястие по избор от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. В зависимост от спецификата на приготовление, блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен, което се оценява от журито.
 Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват от журито в раздел „Гостите на Добруджа”.
За участниците и гостите на празника са подготвени атрактивни награди.
Организатори на събитието са Община Крушари и Сдружение „Общности, опознаване, култура”. Основни партньори са Регионален исторически музей - Добрич и Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/.
Народната певица Ваня Вълкова, която е специален гост на кулинарното събитие, е родена в Добрич. Музикалното й образование много й помага при изграждането на певческа кариера. Участва в различни музикални формации, но най-впечатляващо е участието й в оркестър „Канарите”. Живее в Пловдив и е преподавател  в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. ДТ
 

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.