Денят на пчеларя отбелязаха в Коритен

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 10 февруари 2014
Автор: ДТ
Празник по повод Деня на пчеларя се проведе вчера в крушарското село Коритен. Вече е традиция 17-те пчелари от селото, които се грижат за 1 100 кошера да представят произведения от тях лечебен и вкусен продукт. Тържеството се проведе в читалище „Христо Ботев” в Коритен. 
Свети Харалампий е покровител на пчеларите и ежегодно на 10 фувруари, те обменят опит, идеи и разбира се, дегустират произведения в района мед. Освен мед и пчелни продукти участниците в празника в село Коритен, имаха възможност да се насладят на домашно изпечен хляб и погачи, домашни сладкиши с мед, домашно овче и козе сирене, кисело мляко, традиционни месни мезета.
Над 50 жители на община Крушари са регистрирани, че се занимават с пчеларство. Те се грижат за около 4 200 пчелни кошери. Трудностите, за които споделят местните пчелари са общи за целия бранш. Част от тях са: неспазване на условията за третиране на земеделските земи с препарати, което води до ликвидирането на цели пчелини; липсата на регламентиран пазар за изкупуване на ценната суровина; липсата на предприятие за преработка на мед и пчелни продукти в Добричка област, което би гарантирало изкупуването на продуктите.
Гости на празника в Коритен бяха кметът на Община Крушари  Добри Стефанов, зам.-кметът Желка Великова, отец Стоян Иванов, пчелари от селата в добруджанската община.


реклама
реклама
реклама
Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.