Близо 202 000 туристи са посетили "Двореца" в Балчик

И през 2016 г. комплекса ще бъде сцена на международни фестивали

Размер на шрифта: a | a | a 17:07 03 януари 2016
Автор: Галина Михайлова
2015-а бе една много успешна във финансово отношение година за „Двореца”, каза директорът на Културния център Жени Михайлова. Близо 202 000 туристи са посетили архитектурно-парковия комплекс през 11-те месеца на тази година, отчете пред медиите през декември Жени Михайлова. Има спад в броя посетители в сравнение с 2014 г., но прилагането на правилната маркетингова стратегия доведе до по-добри финансови показатели. Компенсирахме с конгресен и фестивален туризъм, обясни директорът. По данни, които не са окончателни, приходите за 2015 г. са около 1,2 млн. лв., тоест с 10% повече в сравнение с 2014-а. В списъка с посетители са на първо място румънските туристи. Те са около 70 000 на брой и изместиха от призовото място българите, обясни директорът.  На трето място пък са туристите от Русия, въпреки спада в броя им с 30 на сто в сравнение с 2014 година. Голям ръст сред посетителите от чужбина има при туристите от Германия, каза още директорът на Културния център.  
Жени Михайлова обясни, че традиционният за летните месеци туризъм в Двореца е опознавателния. Това са хора, които искат да разгледат комплекса и обикновено идват от черноморските корорти. През зимата се развива туризъм с определена насоченост. Мястото е предпочитано за тематични събития на археолози, историци, архитекти и др.
„Двореца” е все по-предпочитано място за сватбени ритуали. 59 са браковете, сключени сред неповторимата атмосфера на архитектурно-парковия комплекс през 2015 г. Сред младоженците, които са се врекли един на друг има и двойка от Сунгапур, каза Жени Михайлова. „Да” са си казали още влюбени от Румъния, Германия, Англия, Русия и др.
И през тази година е подготвен богат културен календар.  Архитектурно-парковият комплекс ще бъде сцена на шест международни фестивала и други културни събития, каза директорът на КЦ „Двореца”. В много престижен фестивал на класическата музика се превърна "Music campus Balchik". Тази година предстои третото му издание и се очаква отново да участват световноизвестни инструменталисти и много млади таланти. Потвърдено е, че „Двореца” пак ще бъде домакин на фестивала на младите в изкуството "Виа Понтика", артфорума "Без граници", хоровия фестивал "Черноморски звуци", пленера на ученици и преподаватели от училището по стъкларство и дизайн - Чехия и др. Новият туристически сезон ще бъде открит през април с изложба на Художествената галерия и Регионалния исторически музей в Благоевград. Тя включва основно непоказвани до сега в Североизточна България платна на Златю Бояджиев.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.