„Албена” АД се отказва от концесията на плажа в курорта

Размер на шрифта: a | a | a 20:29 03 август 2014
Автор: Пламен Николов
Туристическата компания „Албена” АД е депозирала писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което заявява намерението си да се откаже от концесията на плажа в курортния комплекс, считано от 25 юли. Това съобщи пред журналисти в края на миналата седмица изпълнителният директор на акционерното дружество Красимир Станев. Причините, довели до решението за отказ от концесията са комплексни и се коренят основно в непосилните условия, при които сме поставени като концесионери. Чашата обаче преляла, когато тази година държавата е отговорила с мълчалив отказ на искането на „Албена” АД таксата, която комплексът плаща в държавния бюджет да бъде намалена наполовина поради форсмажорни обстоятелства – опустошителното наводнение от 19 срещу 20 юни. 2,5 млн. лв. плащаме като концесионно възнаграждение всяка година. Отделно още 500 000 лв. за заплати на спасителите. Като добавим и другите разходи, излиза, че грижите за плажа ни струват 3,5 млн. лв. годишно, поясни Красимир Станев. Той призна, че решението за прекратяване на концесията е изключително тежко и може да постави началото на много беди за „Албена” АД. Разходите, които плащаме са непосилни. Не можем да останем концесионери при тези нечовешки условия, лишени от всякаква икономическа логика. От години настояваме те да бъдат преразгледани, но никой не ни обръща внимание. Всяка година разходите ни растат с 200-300 000 лв., размерът на концесионната такса се увеличава с индекса на инфлацията.  При тези непосилни условия държавата едва ли ще намери нов концесионер, коментира Красимир Станев. „Албена” АД е концесионер на плажа от 16 години, до края на концесията остават още 4 години.
Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие половината от събраните концесионни такси се отчисляват в бюджетите на съответните общини. Така Община Балчик получава 1,2 млн.лв. Тя трябва да използва тези пари за поддръжка на плажните ивици на своята територия. В плажа на Албена обаче през последните години Общината не е инвестирала нито стотинка, каза още Красимир Станев. Той добави, че въпросът е поставян пред кмета на Балчик Николай Ангелов, но положително развитие няма заради ограничените възможности на общинския бюджет. Този проблем трябва да бъде разрешен по някакъв начин от държавата, убеден е изпълнителният директор на „Албена” АД.
5 милиона лева е размерът на щетите, които наводнението през юни нанесе на инфраструктурата в Албена. Продължава работата по укрепването на хотел „Гергана”, като се надяваме тя да приключи до 15 август и в края на сезона най-засегнатият сектор от хотела да е готов за експлоатация. Разходите по укрепването възлизат на 1,5 млн.лв.
Основната причина за наводнението в Албена е непочистеното корито на река Батовска. Частта на реката, където тя се влива в морето е задръстена от отпадъци и при обилен дъжд, водата се събира и през резервата Балтата наводнява курорта. Това ще продължава докато не се вземат мерки. Поставили сме проблема пред Областна управа и Басейнова дирекция, но от двете институции не са предприети никакви действия. Не мога да си обясня защо от години не се прави необходимото за почистване на дерето – разходите не са големи – няколкостотин хиляди лева, но няма как ние да ги поемем, защото непочистената част на дерето е извън границите на Албена, каза Красимир Станев.

реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.