197 проверки извърши РИОСВ - Варна през декември 2015 г.

Размер на шрифта: a | a | a 20:16 13 януари 2016
През декември експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна провериха 127 обектa във Варненска и Добричка област. Извършени са 197 проверки - 127 планирани и 70 извънредни.  Най-много (95 от проверките) са по компонентите „води“ и „отпадъци“, съобщават от пресцентъра на РИОСВ-Варна.  Значителен е броят на проверките на защитените територии – 35 планови и 37 извънредни. За отстраняване на допуснати нарушения са дадени 137 предписания, издадени са 3 наказателни постановления и са наложени имуществени санкции на стойност 2 629 лв. От други санкции през декември в РИОСВ – Варна са събрани 12 855 лв.
Имуществена санкция в размер на 1099 лв. месечно е наложена на „Булгартрансгаз“ ЕАД - София, за превишаване на нормите на азотни оксиди, изпускани в атмосферния въздух от експлоатация на газотурбинен компресорен агрегат от компресорна станция 2 в село Кардам. За замърсяване на атмосферния въздух с прах при смилане на дървени изрезки с мобилна дробилка в град Варна е наложена глоба в размер на 1000 лева. Да плати 500 лв. е санкциониран гражданин за допуснат разлив и замърсяване с дизелово гориво в град Девня.
Извършена е проверка с превантивна цел за недопускане унищожаването на дюнни местообитания в  „Камчийски пясъци“. С 30 лева е глобено лице за риболов на забранено място и в  нарушение на Плана за управление на защитена местност „Дуранкулашко езеро”.  Във връзка с актуализацията на Регистъра на вековни и значими дървета са проверени две вековни дървета в община Каварна. Експертите са осъществили контрол и върху състоянието на животните в зоопарковете в Добрич и Варна и на колекциите от Природонаучен музей – Варна. Извършени са две проверки във връзка с регистрация на 14 новоизлюпени папагали от вида Жако. Експертите на РИОСВ са изготвили пет решения за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони и 175 становища за оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с оглед опазване на защитените зони.  Издадени са 14 решения за необходимостта от ОВОС на инвестиционни предложения и 5 решения за необходимостта от Екологична оценка на планове и програми.
През последния месец на 2015 г. на „зеленият телефон“ са постъпили 3 сигнала, добавят от инспекцията. ДТ
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Паметник на Васил Левски... Трансгранична платформа за... Фестивал показва... Асфалтираха основни пътни... Именити писатели посетиха... Празничен първи учебен ден в... Шабла посрещна гости от... Каварна се включва в... Калиграфията подпомага... Удари първият звънец в oбщина... Тенорът Георги Чолаков гостува... С песни от мюзикъли приключва... 125 първокласници пристъпиха... 4,5 тона отпадъци са събрани при... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.