15 процента е нивото на безработицата в Добричка област

Размер на шрифта: a | a | a 20:13 26 февруари 2014
Автор: ДТ
115 са актуалните работни места в дирекция “Бюро по труда” – Добрич към 26 февруари. 16 са вакантните позиции за висшисти. Търсят се 11 лекари, един от които в Балчик, детски учители, възпитател, строителен инженер и др. От Бюрото по труда в Добрич коментират, че недостигът на лекари продължава вече месеци и е все по-осезаем. Показателно е, че почти една трета от търсените специалисти с висше образование са имено лекари. Две от вакантните работни позиции са за добруджанци със средно образование. 55 от общо 87 свободни работни места за работнически професии са за производство на обувки и облекла. От Бюрото по труда заявяват, че вече е стартирало и обявяването на работни места в туристическия бранш. Седем свободни позиции за заявени от КК “Златни пясъци”.
Равнището на безработица в Добричка област през януари е 15%. То се е повишило с 0,4 пункта в сравнение с първия месец на миналата година, съобщават от дирекция “Бюро по труда” - Добрич. През януари 2014 г. в бюрата по труда в областта са регистрирани 11 989 безработни. В първия месец на годината безработицата традиционно нараства заради сезонния характер на основни отрасли в икономиката на областта като туризма и селското стопанство.  Основната причина за увеличението на броя безработни в Добричко в този период е освобождаването в края на всяка календарна година на заети в селското стопанство и от субсидираната заетост. 4 282-ма от безработните са в град Добрич. Те са с 279 по-малко от януари 2013 година, става ясно от данните на дирекция “Регионална служба по заетостта” – Варна.  Така равнището на безработицата в областният град миналия месец е 9,6 на сто. Според “Бюро по труда”- Добрич, намалението се дължи на по-големия брой постъпили на работа в реалната икономика.
През миналия месец в Добричка област са започнали работа 403-ма безработни. 339 от тях – на първичния пазар на труда, с посредничеството на бюрата по труда в Добричко – 348, а по програми и насърчителни мерки за заетост – 64 добруджанци. Заявените през януари работни места са 441 на брой. Най-много от тях – 163 са в сферата на преработващата промишленост.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.