117 000 домакинства са се снабдили с дърва за огрев

Размер на шрифта: a | a | a 18:53 17 октомври 2013
Автор: ДТ
117 000 домакинства вече са си закупили дърва за огрев. Със започването на отоплителния сезон все повече се търсят дърва за огрев,  като само за последните две седмици около 20 000 домакинства са се снабдили с дърва, сочи справката на Министерството на земеделието и храните. Количеството реализирана дървесина за този отоплителен сезон е малко над 800 000 пространствени кубични метра. Дърва на корен са добили около 40 000 домакинства, като количеството представлява приблизително 260 000 куб.м., а само за последните две седмици над 10 000 семейства са се възползвали от тази услуга.
Всяко домакинство има право да добие до 10 куб.м. дърва за огрев. Нужно е лицето да притежава и съответната квалификация и техника. Всички държавни горски и ловни стопанства разполагат с налични количества дърва за огрев на склад, а при нужда имат готовност да добият и реализират  допълнителни кубици дърва.
Цените на дървата, предлагани от горски склад, варират между 29 и 36 лв. за широколистните и средно 21 лв. за иглолистните. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица, варира между 12 и 17 лв. за кубичен метър за широколистните и за иглолистните съответно от 5 до 11 лв. Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите.
Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства, дърва за огрев се предлагат и от фирми, закупили дървесина след провеждане на търгове от стопанствата.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.