Заради усложнената зимна обстановка

Затварят училища в Добричка област

Размер на шрифта: a | a | a 20:54 27 януари 2014
Заради продължаващият два дни снеговалеж зимната обстановка в Добричка област се усложни още вчера. Преди обяд стана ясно, че без ел. захранване са 15 села в община Каварна и пет – в  Шабленско. Без водоснабдяване бяха останали каварненските села Божурец и Топола.
Добричлии осъмнаха с новината, че пътят Добрич – Варна е затворен и ситуацията остана без промяна през целия ден. Заради навявания от сняг бе затворен  и ЖП-участъка Добрич –Кардам.
В следобедните часове пътищата бяха проходими при тежки зимни условия. Почистена бе отсечката до село Стожер. Осигурен бе обходен маршрут Добрич - Балчик - Албена - Варна. 28 машини на Областното пътно управление продължиха да почистват пътните артерии. В община Добричка вчера бяха затворени пътищата от общинската пътна мрежа: Черна - Крагулево; Козлодуйци - Росеново; Ведрина - Ново Ботево; Бдинци - Вратарите; Владимирово - Бенковски - Медово - Карапелит; Поручик Гешаново - Енево; от разклона на главен път до село Подслон; до Дряновец; до Воднянци; до Алцек; до Дебрене; пътя Стожер - Соколник; Козлодуйци - Смолница - Ловчанци - Полковник Иваново - Миладиновци; Батово - Прилеп.
Дървена ваканция, заради лошите метеорологични условия и влошена пътна обстановка бе обявена за вчера и днес в община Генерал Тошево. Заповедта на кмета на Общината Димитър Михайлов касае основните училища в селата Красен, Спасово, Преселенци и Кардам, както и за детските градини в селата Кардам, Йовково, Присад,  Петлешково, Люляково, Преселенци, Василево, Спасово, Пчеларово и Красен.
Със заповед на кмета на община Каварна Цонко Цонев, заради усложнената зимна обстановка, са затворени и учебните заведения в крайморската община. 27 януари бе обявен за неучебен за училищата в селата Септемврийци и Белгун. От днес до 30 януари, включително, са затворени всички общински учебни заведения, като учебното съдържание ще бъде преструктурирано, поясняват от кметството на Каварна. Вчера, от общо 1433 ученици, само 154 са били на училище, уточняват от там. Детските градини в селата не работят, защото учителите не могат да стигнат до работните си места. Забавачниците в общинския център работят с дежурни групи, при строг медицински филтър, заради грипната епидемия в областта.
Поледица и интензивен снеговалеж – това е картината в община Шабла. От там съобщават, че пътищата в района са проходими при зимни условия, но видимостта е лоша и затруднява водачите. Без ток са селата Горун, Тюленово, Смин и Граничар. Смущения във водоподаването има в Горун и Горичане. Машините на Областно пътно управление почистват участъка ГКПП Дуранкулак-село Хаджи Димитър. Заради метеорологичната обстановка и затруднения превоз на децата към средищните училища, със заповед на кмета на община Шабла проф. Райна Бърдарева, дните 27 и 28 януари са обявени за неучебни.
Неучебни са дните 28, 29 и 30 януари за всички училища и в община Балчик, заради лошото време и високия брой на заболели от грип ученици. Пътищата в крайморската община вчера бяха проходими при зимни условия. Затруднен е градския транспорт, но се обслужва основната автобусна линия в Балчик. Опесъчават се главните улици в града. Заради липсата на транспорт от вчера до 29 януари са затворени също училищата и детските градини в община Добричка.
„АСА България“ работи по осигуряване проходимостта на главната улична мрежа – основно булевардите и свързващите улици в областния град, съобщават от Общината. Още вчера започна пренасочване на снегопочистващите машини по второстепенната улична мрежа. Включва се и допълнителна малкогабаритна техника за навлизане в тесни улици или пътни платна с паркирани автомобили, добавят от Общината. За почистване на тротоарите се използват и ръчни снегорини. Прави се възможното да се поддържа проходимостта на основните направления с масов градски транспорт и да се разшири обхвата на снегопочистването по второстепенната улична мрежа и пространствата около спирките на градския транспорт. Община Добрич апелира собствениците на жилищни сгради и имоти, търговски и промишлени обекти, да почистват прилежащите тротоари и подходи към обектите, а водачите на моторни превозни средства да шофират с повишено внимание, да се въздържат от пътуване с автомобили без нужното зимно оборудване.
Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи възстановиха електрозахранването на десетки  населени места в Североизточна България през почивните дни, съобщават от компанията. Усложнената метеорологична обстановка предизвика многобройни повреди по електроразпределителната мрежа. През почивните дни екипите на компанията са възстановили електрозахранването на над 70 населени места в областите Добрич, Силистра, Варна, Шумен, Разград и Русе. Отстранени са десетки повреди по съоръженията, причинени от силния вятър, снегонавяванията и обледяването.
В ранния следобед в неделния ден е било възстановено електрозахранването на всички населени места в Североизточна България, но по-късно през деня ситуацията рязко се е влошила, възникнали са нови повреди, които са оставили без ток около 50 други села в областите Варна, Добрич и Силистра, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. По информация на енергийната компания към 11 ч. вчера, без електричество са били общо 46 села, шест от които са във Варненско, 18 в Добричко, 11 в Силистренско и 11 в Шумен.  Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи работят за отстраняване на всички повреди, като се стремят в рамките на деня да възстановят електрозахранването на всички клиенти. Мобилизирана е необходимата  специализирана техника. Компанията има готовност, в случай на необходимост,  да пренасочи екипи от по-слабо засегнатите райони към местата с най-голям брой поражения върху електрическата мрежа.
Продължава да бъде тежка зимната обстановка и в съседната Силистренска област, а кметът на община  Силистра д-р  Юлиян Найденов вчера наложи глоба на снегопочистваща фирма, заради закъснението при почистването на улиците в града и общината.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.