Дни след пороя:

В Албена остава затворен единствено хотел “Гергана”

Трябва разрешение от екоминистерството за укрепването му

Размер на шрифта: a | a | a 21:19 22 юни 2014
Автор: Галина Михайлова
Спешна среща с новия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов иска да проведе изпълнителният директор на “Албена”АД Красимир Станев. Повод за срещата е най-пострадалия от пороя на 19 юни вечерта хотел в Албена – “Гергана”. Отнесена е част от рецепцията, а едното крило е подкопано от водата и седем от стаите на хотела висят във въздуха. Сградата е до резерват “Балтата” и укрепителните и строителните работи трябва да се извършат след разрешение от МОСВ, поясни Красимир Станев. Вчера той заяви, че обстановката в Албена вече се нормализира, не е точно ваканционна, а настроението сред хората в курорта е все още смесено. Повечето от туристите разбраха сериозността на ситуацията, поясни Станев.  
Припомняме, че заради проливните дъждове и придошлата вода от река Батовска на 19 юни в шест от хотелите в близост до резерват “Балтата” в курортното селище имаше поражения. Евакуирани бяха общо 970 летовници, 500 от които са били в хотел “Гергана”. Пет от тези хотели вече са отворили врати и приемат летовници. Остава затворен единствено “Гергана”, защото са необходими ремонт и укрепване на сградата. Ако скоро получим разрешение от екоминистерството можем за седмица да приведем сградата в нормален вид, добави Станев.  
Такъв потоп до момента в Албена не е имало. Преди месец курорта отново бе залят от вода, но проблемите, които пороя предизвика  сега са в пъти по-големи. През изминалите 20 години сме имали един-два дъждовни сезона, но до такива щети не се е стигало, категоричен е Станев.Той разказа как вечерта на 19 юни огромно количества водни маси са пресекли пътя и са потопили във вода целия резерват “Балтата”. Още на сутринта на 20 юни със собствена техника от курортното селище са оформили пет канала към морето, всеки от които с ширина около 1,5 м. Само час-два след прокопаването им, всеки един от каналите се е превърнал в голяма пълноводна река. Ако не бяхме предприели тази мярка сигурно щеше да има и отнесени от водата хотели, заяви Станев. За съжаление сега плажната ивица на Албена е обезобразена, накъсана на отделни парчета и трудно ще се възстанови, добави той.
Заради сериозните количества вода залели комплекса без ел. захранване са останали пет хотела в централната част на Албена. Където условията са позволявали събралата се вода е извличана с помпи. Към момента без електричество са само два ресторанта, но се работи по отстранването и на този проблем.
Също заради усложнената ситуация ще се забави и пуска на новия аквапарк в Албена, където водата е нанесла сериозни щети. Очакванията ни са до 20 юли или 1 август водния атракцион да отвори врати, каза още Станев. В момента експертна комисия прави оглед и изчислява нанесените щети на цялата територия на ваканционното селище.
От “Албена”АД са готови да инициират и проучване на руслото на река Батовска. Целта е превенция, защото това може да се случи пак и ние трябва да сме подготвени, каза изпълнителният директор.
Очакванията за този туристически сезон в Албена към момента са като брой нощувки до края на лятото да се постигне резултата от миналата година, каза Маргита Тодорова - директор "Маркетинг и продажби" в “Албена”АД. Имаше отлив на туристите от Русия, а след последните събития има частична отмяна и на записванията от румънски и български туристи. Затова пък се отчита ръст на френския и скандинавския пазар, поясни тя.
Междувременно Областната инспекция по безопасност на храните извършва проверки съвместно с екипи от курорта. Към момента в Албена има настанени над 11 200 туристи и отговорността за тях е наша. Трябва да сме сигурни, че храната е напълно безопасна за здравето им, каза Станев.
Проверките в Албена текат в момента и ще продължат и през следващата седмица. Храните, които се съхраняват, начинът на приготвянето и предлагането им не могат да бъдат компроментирани. Отделени са количествата, които подлежат на брак. Храните, които се предлагат на туристите са абсолютно безопасни за консумиране, категорична е д-р Розалина Брайкова –директор на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/– Добрич. Тя добави, че вчера екипи на ОДБХ са проверили безопасността на храните, предлагани на малките летовници в детските лагери в Кранево. Там ситуацията също е под контрол, добави д-р Брайкова. ДТ


   

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.