Посред лято

Потреблението на ток скочило със 7 процента през август

Размер на шрифта: a | a | a 19:32 11 септември 2013
Автор: ДТ
С близо 7 процента се увеличило средното потребление на електроенергия при битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО през август спрямо юли 2013 г., отчитат от електроразпределителната компания. От там посочват, че тенденцията за по-висока консумация на ел.енергия в последния летен месец е от миналата година. Отчетния период включва дни от юли и август. Средната консумация на домакинство е 172,2 кВч. За сравнение средната консумация през предходния отчетен период, включващ дни от юли и юни е с 11,1 кВч по-малко, или 161,1 кВч. Така средната сметка за битов клиент за август 2013 г. е 30,80 лв. Част от сумата е изчислена по старите цени за дните от месец юли, а останалата – по новите, влезли в сила от 1 август.  При сметките за месец юли, където фактурите са изчислени изцяло по старите цени за електроенергия, средната стойност е 29,20 лева. Така разликата в средните стойности на сметките през двата месеца е минимална и повишението през август се дължи на по-високото потребление, което показват отчетите, обясняват от енергоразпределителното дружество. От там посочват, че през 2012 г. потреблението за август е с 10 киловатчаса по-високо от юлското. През двата летни месеца на миналата година клиентите на ЕНЕРГО-ПРО са потребили повече електроенергия спрямо юли и август 2013 г. Така сметките за тазгодишния август би трябвало да са с около 10 процента по-ниски от тези за същия период на миналата година.
Съгласно ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 август 2013 г., цените на електроенергията за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО се понижиха с около 3,5 %. Ценовата структура и също е съобразена с решението на държавния регулатор. Съгласно него три от компонентите на крайната цена за електроенергия вече не се изписват в отделни редове във фактурите, както беше до 31 юли 2013 г., а са включени като стойност в компонента „цена за електрическа енергия”.
Това са мрежовите услуги за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи. След тази промяна фактурите за потребена електроенергия вече съдържат следните компоненти:
- Цена за електрическа енергия по тарифи – дневна и нощна
- Пренос и достъп до електропреносната мрежа високо напрежение
- Пренос по електроразпределителната мрежа (средно и ниско напрежение)
- Достъп до електроразпределителната мрежа (средно и ниско напрежение).
Всеки клиент на компанията може да открие детайлно разяснение на съдържанието и компонентите във фактурите за електроенергия, които получава, на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРО. В допълнение компанията разработи информационен материал, който дава подробна информация за това как се разпределя примерна сметка от 100 лева между различните участници във веригата производство-пренос-разпределение и снабдяване с електрическа енергия.  Информацията също може да се намери на Интернет страницата на компанията. Там всички потребители могат да се запознаят с „пътя на енергията” и с разпределението на парите от сметките, които заплащат на касите на ЕНЕРГО-ПРО, съобщават от енергоразпределителното дружество.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.