Обявиха резултатите от външното оценяване на седмокласниците

2074 са заложените в държавния план-прием свободни места в средните училища на Добричка област

Размер на шрифта: a | a | a 20:15 04 юни 2014
Министерството на образованието и науката обяви резултатите от проведеното национално външно оценяване на седмокласниците. Учениците могат да проверят оценките си от изпитите по български език и литература и по математика на сайта http://7klas.mon.bg/. Проверката става чрез въвеждане на входящ номер и ЕГН.
Над 1500 седмокласници от Добричка област се явиха на изпита по български език и литература. Проверката на знанията на седмокласниците се прове в общо 61 училища в областта. Освен по български език и литература и математика, седмокласниците можеха да се явят на още два изпита. Вчера бе проведена проверката на способностите по изобразително изкуство, а днес ще се състои  проверката на способностите по музика. Резултатите от последните два изпита ще бъдат обявени до 9 юни. Служебни бележки с оценките ще се получават от 10 до 12 юни от училището, в което се обучават седмокласниците. Заявленията за кандидатстване ще се подават в ОУ “Христо Смирненски” от 17 до 20 юни, а резултатите от първо класиране ще станат известни до 26 юни.
2074 са заложените в държавния план-прием свободни места в средните училища на Добричка област за учебната 2014/2015 г. В 858 от тях може да се кандидатства след завършен 7-ми клас, а в 984 след завършено основно образование. Предвидени са и 202 места за задочно обучение, както и 30 за вечерно.
17 училища в региона ще приемат след завършен 7-ми клас. Пет са паралелките в Езикова гимназия “Гео Милев” – две “Английски език” /52 ученика/, три “Немски език” /78 места/ и една “Френски език” /26 деца/. Прием след завършен 7-ми клас в Природо-математическа гимназия “Иван Вазов” ще има в паралелките “Информатика” /26 ученици/, “Биология” /26 / и “Информационни технологии” /26/, в Хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий” – “География и икономика” /26 /, в СОУ “П.Р.Славейков” – “Английски език” /26 /, СОУ “Св. Климент Охридски” – “Музика” /26 / и “Изобразително изкуство” /26 /СОУ “Димитър Талев” – “Информационни технологии” /26 /, СОУ “Любен Каравелов” – “Предприемачество и бизнес” /26 /, СОУ “Дора Габе” – “Изобразително изкуство” /26/ и в СОУ “Стефан Караджа” в Каварна – “Английски език” /26 / и “Математика” /26 /. Прием на 13 младежи след 7-ми клас за обучение по специалността “Програмно осигуряване” са заложили в Професионална гимназия по механотехника и електротехника. Там предвиждат още една паралелка по “Текстообработване” и половин паралелка от 13 младежи “Компютърна техника и технологии”.
В Професионална гимназия по ветеринарна медицина след завършен 7-ми клас ще има прием в специалностите “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” /13 ученика/, “Ветеринарен техник” /26 / и “Екология и опазване на околната среда” /13 /. Финансово-стопанска гимназия “Васил Левски” ще провежда обучение в пет паралелки – “Търговия на едро и дребно”, “Застрахователно и осигурително дело”, “Митническа и данъчна администрация”, “Оперативно счетоводство” и “Икономика и мениджмънт”. Две специалности с по 13 ученика са заложили в Професионална гимназия по строителство и архитектура – “Интериорен дизайн” и “Пространствен дизайн”, а в Професионална гимназия по аграрно стопанство – две пълни паралелки от по 26 ученика по специалностите “Агроекология” и “Производител на селскостопанска продукция”. “Организация на хотелиерството” /26 ученика/ и “Кетъринг” /26 места/ са заложените в приема след 7-ми клас паралелки в Професионална гимназия по туризъм.
След завършено основно образование в ПМГ “Иван Вазов” ще приемат в паралелка “Информационни технологии”, в Хуманитарна гимназия – “Английски език”, в СОУ “Любен Каравелов” – “Информационни технологии”, в СОУ “Дора Габе” – “Изобразително изкуство”, в СОУ “Никола Вапцаров” в Генерал Тошево – “Български език и литература”, в Професионална гимназия за кадри в обслужващата сфера в Балчик – две паралелки “Производство на кулинарни изделия и напитки”, в Помощно училище интернат “Академик Тодор Самодумов” в Кранево – “Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”, в СОУ “Христо Смирненски” в Балчик – “Организация на обслужването в хотелиерството” и “Производство на кулинарни изделия и напитки”, в Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински” в Генерал Тошево – “Земеделско стопанство”, “Електрообзавеждане на транспортна техника”, “Земеделец” и Производител на селскостопанска продукция”. Помощно училище “Д-р Петър Берон” в Добрич ще има прием в паралелката “Озеленяване и цветарство”, Професионална гимназия по механотехника и електротехника – “Електрообзавеждане на производството”, “Електрообзавеждане на транспортна техника”, “Компютърна техника и технологии” и  “Компютърни мрежи”, а Професионална гимназия по ветеринарна медицина – “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”, “Ветеринарен техник” и “Екология и опазване на околната среда”. Професионална гимназия по строителство и архитектура ще приема след завършено основно образование в паралелките “Мебелно производство”, “Строителство и архитектура” и “Транспортна техника”; Професионална гимназия по аграрно стопанство – “Земеделско стопанство”, “Земеделец”, “Механизация на селското стопанство” и “Агроекология”; Професионална гимназия по туризъм – “Производство на сладкарски изделия” и “Обслужване на заведения в общественото хранене”; Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост – “Електрообзавеждане на транспортна техника”, “Подемно-транспортна техника монтирана на пътни транспортни средства”, “Фризьорство” и “Конструиране, моделиране и технология на облекло и текстил”; Помощно училище-интернат “Любен Каравелов” в Каварна – “Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”; Професионална земеделска гимназия “Климент Тимирязев” – “Земеделско стопанство”, “Полевъдство”, “Производител на селскостопанска продукция” и “Цветарство”; Професионална гимназия по техника и облекло в Тервел – “Електрически машини и апарати”, “Автоматизация на непрекъснати производства”, “Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил” и “Механизация на селското стопанство”; СОУ “Асен Златаров” в Шабла – “Бизнес услуги” и “Производство на кулинарни изделия и напитки”.
Има и шест непрофилирани паралелки с прием след завършено основно образование – СОУ “Димитър Талев”,  СОУ “Стефан Караджа” в Каварна, СОУ “Христо Ботев” в Балчик, СОУ “Йордан Йовков” в Тервел, СОУ “Христо Смирненски” в Крушари и в СОУ “П.Р.Славейков” в Добрич, където е предвидена вечерна форма на обучение.
202 от заложените в план-приема места за учебната 2014/2015 година са за задочна форма на обучение. В Професионална гимназия по механотехника и електротехника са предвидили такова в паралелките “Икономическо информационно осигуряване”, “Текстообработване”, “Заваряване”, “Електрообзавеждане на производството”, “Компютърна техника и технологии” и “Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца”; в Професионална гимназия по строителство и архитектура – “Строителство и архитектура”, “Транспортно строителство” и “Изолации в строителството”; Професионална земеделска гимназия “Климент Тимирязев” в Каварна – “Озеленяване и цветарство” и “Производител на селскостопанска продукция”.

Текст към снимка
Над 1500 седмокласници от Добричка област се явиха на изпита по български език и литература.
Снимка Григор Маринов

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.