Нина Ставрева и Стоян Койнов – началник на Отдел “Култура” в Община Каварна

Въпреки опитите да бъде провален и преместен

Нина Ставрева: Рокфестивал в Каварна ще има на обичайното ниво

Всички утвърдени събития в културния календар се запазват, той се обогатява с още инициативи

Размер на шрифта: a | a | a 19:18 21 януари 2016
Автор: Пламен Николов
Рок фестивал в Каварна ще има и тази година, за пореден път заяви на специална пресконференция вчера във Варна кметът на Каварна Нина Ставрева. Повод за първата й среща с представители на медиите в морската столица бяха изявленията на бившия градоначалник Цонко Цонев, който в последните няколко дни тръби, че ще организира посрещане на първото юлско слънце в Тутракан, вместо на обичайното място – Камен бряг. Тези медийни изяви на бившия кмет бяха определени като пресилени и водевилни. На въпрос търсен ли е Цонко Цонев за съдействие при организацията на феста, Нина Ставрева припомни, че в залата на Общинския съвет предшественикът й заявил, вероятно под влияние на емоциите, че няма да се занимава повече с рок концертите, а впоследствие е започнал да води преговори с кметове на други общини.
Никога, нито по време на предизборната кампания, нито след избирането ми за кмет не съм казвала, че рок фестивала в Каварна ще бъде закрит. Той е традиция и емблема за нашия град и никога не е ставало въпрос тя да бъде прекъсната. Уважаваме и не отричаме заслугите на г-н Цонев за създаването и утвърждаването на рок фестивала, но той явно в момента работи в друга посока, коментира Нина Ставрева.
Още в началото на декември изпратихме писмо до промоутърската фирма “Бългериан лайф мюзик”, която организира последните четири издания на “Каварна рок”. Досега сме изпратили три писма, на които нямаме отговор. Лично аз съм търсила поне шест пъти по телефона представители  на фирмата, имаше и две уговорени срещи, на които те не се явиха. Надяваме се това поведение да не е резултат от незадоволени местни политически амбиции, сподели пред журналисти Нина Ставрева. Именно нежеланието на промоутърската фирма да разговаря с кмета на Каварна е причината все още да няма яснота кои ще са участниците в тазгодишното издание на фестивала. Почти сме на границата на възможните срокове за изчакване, ако до края на месеца от “Бългериан лайф мюзик” не ни дадат отговор, ще търсим друга промоутърска фирма. Рок фестивал в Каварна ще има и той ще бъде на очакваното ниво, повтори кметът на добруджанската крайморска община.
Рокът е визитната картичка на града ни, ние сме дълбоко свързани с феновете на тази музика и с рок-обществото в страната и чужбина и не сме си помисляли дори да прекъснем тези връзки, каза Стоян Койнов – началник на отдел “Култура” в Община Каварна. Той обяви, че вече има виждания кой ще е новия промоутър.
На пресконференцията вчера стана ясно още, че в продължение на 12 години не са направени никакви постъпки да бъде запазена марката на рок фестивала за Община Каварна. Събитието започна като “Калиакра рок”, след това се превърна в “Каварна рок”, като тази марка е запазена от промоутърската фирма. Тазгодишното издание ще бъде с нова марка, която вече ще е собственост на Общината, обяви Нина Ставрева. Тя изрази учудването си, че бившият кмет, който е юрист по образование, не се е погрижил да защити марката и тя да остане за Общината. Явно на това събитие не се е гледало като общинска инициатива. Няма сключен нито един договор за рок фестивала, има само договорки за партньорство от страна на Общината. Нередности има и при ангажирането на стадиона – той е бил отдаван на организаторите от ФК “Калиакра”, вместо от Общината, чиято собственост е. Всяко издание на “Каварна рок фест” е приключвало с финансови загуби за Общината, която е поемала разходите за ел. енергия и почистване, а единствените приходи, които е реализирала са от отдаване на малки места за търговски дейности. Разликата между приходи и разходи в различните години е между 2 000 и 7 000 лв. в ущърб на общинския бюджет. 
Отново ще посрещнем първото юлско слънце на Камен бряг,
категорична е Нина Ставрева. Възможно е тази година култовата песен “Джулай морнинг” да не бъде изпълнена от Джон Лоутън, но ще има достатъчно известни банди, които ще свирят в ранни зори на скалите в местността “Огънчето”. Цонко Цонев се опитва да внуши, че в Каварна всичко постигнато до момента се руши. Призовавам феновете на рока да помислят и да си отговорят сами на въпроса кой прави всичко възможно да няма рок фестивал в Каварна тази година. Това няма да се случи, отсече Нина Ставрева. Тя обяви, че рок концерт ще има и на празника на крайморския град – 6 май и вече има напредък в преговорите с групите, които ще веселят каварненци на централния площад. За фестивала ще запазим същата схема – без да се харчат пари от общинския бюджет, ще се включим активно и в намирането на спонсори, каза още Нина Ставрева.
Възстановка на Каварненското въстание и дни на руската култура обогатяват културния календар.
Всички традиционни за Каварна културни събития ще бъдат съхранени и надградени. И тази година са заложени средства за Общобългарския фолклорен събор “С България в сърцето” през май, Рибен и миден фест през септември, ще бъде отбелязан подобаващо и Международният ден на ромите. Целта ни е да надграждаме постигнатото, като включим и нови събития. Едно от тях ще бъдат Дните на руската култура през юни. На 23 юли за пръв път ще се проведе историческа възстановка на героичното Каварненско въстание и защитата на града по време на Руско-турската Освободителна война. Над 30 събития са предвидени в богатия културен календар на добруджанската община. За реализацията му от общинския бюджет са предвидени над 200 000 лв.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.