Според Гражданска инициатива:

„Яйлата, античната врата на Добруджа” - образец за изпълнение на европроект по български образец

Ще търсим отговори на въпросите си чрез прокуратурата, заявяват от ГИОКИН

Размер на шрифта: a | a | a 20:13 26 октомври 2014
Като пълна бутафория определят осъществяването на проекта „Яйлата, античната врата на Добруджа” експертите от Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН). Проектът, който приключи през септември, бе финансиран по Оперативна програма за регионално развитие на EC. Според ГИОКИН и дадената след откриването на обекта пресконференция също е била бутафорна. Причината е, че единственото официално лице на срещата с медиите е била директорката на Историческия музей в Каварна - Дарина Мирчева, а тя не е имала компетенциите да отговори на въпроси за организацията, техническите и инжинерните аспекти на строителството по проекта. Припомняме, че по проекта се извърши укрепване на скална църква „Св. св. Константин и Елена" и реставрация на ранновизантийската крепост в резерват “Яйлата”.
От ГИОКИН отчитат, че на пресконференцията не са присъствали по-запознати с темата личности, като кметът на Каварна Цонко Цонев, наблюдаващият археолог, техническият ръководител на обекта, както и представител на надзорните органи. Бутафорно, според Гражданската инициатива, е било и самото откриване на 20 септември, на което незнайно защо римски воини са се появили във византийската крепост.
На събитието по приключването на проекта не са присъствали представители на археологическата гилдия, на културното министерство, на Националния институт за недвижимо културно наследство. Не беше поканен единственият жив към днешна дата проучвател на обекта, археологът Асен Салкин, заявяват от ГИОКИН. Според тях кметът на Каварна е довел на откриването личности като Христо Мутафчиев, Димитър Еленов, академик Георги Марков, академик Константин Косев, Валентина Радинска, Панко Анчев, Любомир Котев, професор Ивайло Мирчев и Иван Гранитски с единствената цел да легитимират с присъствието си одобрения от министъра на културата в кабинета Борисов амбициозен проект.
От ГИОКИН са категорични, че проекта „Яйлата, античната врата на Добруджа” не е в съответствие с международни документи в областта на опазване на културното наследство, които България е ратифицирала. Възникващите около проекта въпроси навеждат на сериозни съмнения за безотговорност, немарливост и злоупотреби. От инициативата обаче поясняват, че такива критики са актуални за повечето от проектите в България, реализирани по Оперативна програма “Регионално развитие”.
От ГИОКИН задават редица въпроси, на част от които ще търсят отговори чрез прокуратурата. Ето някои от тях: Защо не са ползвани публикациите и проучванията на основните проучватели, покойният Димитър Топтанов и Асен Салкин? Защо Асен Салкин не е включен като наблюдаващ археолог? От Гражданската инициатива подчертават, че авторът на идейния проект архитект Пройкова се отказва, защото поради бързане да се усвоят евросредствата е притискана да се подпише под идейния си проект. Целта е той да бъде реализиран, вместо, както е по закон, да се осъществи работен проект. След отказа на Пройкова с осъществяването на нейният идеен проект се заема архитект Фърков, който влиза в ролята на проектант. След разговори с изпълнителите  от ГИОКИН установяват, че той не е посетил обекта нито веднъж. Логичен е в случая и въпроса: Защо и на какво основание е получил възнаграждение?
От Гражданската инициатива имат данни и за конкретни нередности по изпълнението. Вместо варовикови камъни от района, както е вписано в проекта, утвърден от Министерството на културата, в направата на лицевата зидария е вложен облицовъчен камък русенски варовик, който е със съвсем различни характеристики. Материалите и механизацията е трябвало да се пренасят на ръка до строителната площадка, за да не се унищожат местообитанията на редки и застрашени видове, както и степна растителност, пише в проекта, но на практика пренасянето е станало с тежки камиони, които са нанесли щети на местната флора върху площ от 12 декара. Като сериозна нередност се отчита и поставянето на метален профил за укрепване на скалната църква. Това не поражда ли риск от срутване и не е ли злоупотреба със средствата, питат от ГИОКИН. Те алармират и за проблеми с главния изпълнител на обекта, „Евробилд” – София. Фирмата явно не е разполагала с обучени работници, защото за част от дейностите са водени майстори от Добрич, Балчик, Ивайловград, Якоруда и др. По информация на Гражданската инициатива „Евробилд” има и неразплатени сметки с изпълнителите.
За археологически сондажен изкоп до основите от вътрешната страна на крепостната стена, съобщават още от ГИОКИН. Според експертите този изкоп представлява опасност за посетителите и освен това при дъжд се пълни с вода, което застрашава 1500-годишната крепостна стена. Списъкът с нередности, за които алармират от ГИОКИН е подкрепен със снимков материал. Част от фотосите показват, че работниците са вземали камъни от запазените зидове на сградите в крепостта и ги влагали като пълнеж в крепостната стена. Това са реални престъпления по Закона за културното наследство и във връзка с това ГИОКИН ще сезира прокуратурата. Снимков материал доказва и друго нарушение. Месец след тържественото откриване на обекта по терена се търкалят автентични квадри, които са били част от лицевата облицовка на крепостната стена, но не са използвани в реставрацията, което е в противоречие с принципа на „реинтеграцията”. От ГИОКИН са категорични, че за това отговорност носи наблюдаващият археолог от варненския музей Христо Кузов, който системно е отсъствал от обекта, за което свидетелстват изпълнителите на проекта. Отново по думите на изпълнителите има строително-монтажни работи, които не са осъществени, но са залегнали в проекта и парите за тях са усвоени. Тоест става въпрос и за финансови злоупотреби. От ГИОКИН припомнят, че археологическият резерват “Яйлата” попада в две защитени зони по Закона за биологичното разнообразие - Защитена зона “Комплекс Калиакра” и Защитена зона “Калиакра”. ДТ

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.