Община Крушари празнува

Два нови туристически информационни центъра откриха в Крушари и Коритен

Размер на шрифта: a | a | a 17:21 13 септември 2015
Автор: Галина Михайлова
Два туристически информационни центъра на територията на община Крушари бяха официално открити на 12 септември. Те са в читалищата в общинския център Крушари и в село Коритен. Целта е популяризиране на културното и историческото наследство в добруджанската община. Центровете са създадени чрез МИГ „Тервел – Крушари” по проект „Изграждане на два туристически информационни центъра в община Крушари“, финансиран по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Стойността на договора е над 53 000 лв. По проекта е доставено обзавеждане и оборудване за нуждите на двата центъра. Изготвени са рекламни материални за  популяризиране на културното и историческото наследство в общината.
На вниманието на посетителите на туристическите информационни центрове в Крушари и Коритен е туристическа карта на общината, на която са показани интересни за посещение обекти, като крепостта Залдапа, Текето край село Александрия, местността „Суха река”, най-големия в Европа скален манастирски комплекс до село Ефрейтор Бакалово, Александрийската гора и др. Допълнителна информация за забележителностите в района дават тематични брошури. За популяризирането на отделните обекти допринасят и създадените два филма "Крушари - непознатата земя" и "Различна вяра - еднаква надежда", разказващи за културата, природата, етнографията и историята на общината. Интерес представлява също кулинарна книга, с рецепти за традициионни за района ястия, която е на английски език и ще бъде на разположение в информационните центрове в Крушари и Коритен. Освен това издание, за привличане на туристопоток от чужбина ще допринася и сайт, представящ Крушари в интернет пространството. Кулинарната книга и тематичния сайт са създадени с евросредства от фондация "КРУГА” с изпълнителен директор Галина Митева.
Също по проект чрез МИГ „Тервел-Крушари”, финансиран от същата програма са осигурени сценични завеси, озвучителна и осветителна техника, плазмени преносими пейки, маси, шатри и сценични костюми за нуждите на самодейните състави в Крушарско.  
Също по проект, финансиран с над 1 200 000 лв. по мярка 321 на ПРСП е извършен основен ремонт на три читалища от общината -  Крушари, Телериг и Ефрейтор Бакалово, с прилагане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда.
С откриването на двата туристически информационни центъра, на което присъства и кметът на Община Крушари Добри Стефанов, всъщност започна програмата по отбелязването на Деня на Крушари – 14 септември. Също на 12 септември вечерта се състоя празничен концерт на младежкия танцов състав в Телериг.  Навръх празника, днес програмата продължава с рисунки върху асфалт за деца. Интересно събитие е организираното в 11 ч. посещение на крепостта Залдапа. От Община Крушари осигуряват транспорт за всички желаещи да разгледат интересния археологически обект. Празничната програма днес включва също така конно състезание, което започва от 15 ч.  на стадиона и концерт с участието на самодейни състави от 17 ч. в общинския център Крушари.
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.