Управителите на ЕНЕРГО-ПРО – Варна Стефан Абаджиев и Юлиян Иванов подписаха споразумението пред погледа на министър Десислава Терзиева и областния управител Недко Марчев.
Снимка: Григор Маринов

Радослав Русев може скоро да стане клиент на прокуратурата.
Снимка: Григор Маринов

Десислава Терзиева, Юлиян Иванов и Стефан Абаджиев
Снимка: Григор Маринов

Заради некадърно управление и съмнение за злоупотреби

Дават на прокурор бившия шеф на ВиК-Добрич Радослав Русев

Подписаха споразумение за разсрочване дълга на добричкото водно дружество за ел. енергия

Размер на шрифта: a | a | a 18:43 29 август 2013
Автор: Пламен Николов
Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу досегашния управител на ВиК – Добрич Радослав Русев е депозирала Десислава Терзиева в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на добричкото водно дружество. Това съобщи самата тя на пресконференция в Добрич вчера.
Радослав Русев е оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той е представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. По бърза сметка, направена от новия управител Юлиян Иванов финансовата загуба на ВиК е 769 000 лв.
 Загубите на вода пък са 84 %, при средно за страната 50-60 %, посочи министър Десислава Терзиева. Не е направено нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Радослав Русев не е направил и подготовка на дружеството за излизане на либерализирания пазар на електроенергия. Съгласно промените в законодателството от 1 август големите консуматори на ток-средно напрежение могат да избират доставчика си съобразно офертите, които ще им предложат различните ЕРП-та. Това би намалило разходите на ВиК – Добрич за електроенергия с 10-15 процента, което би било немалка икономия с оглед на обстоятелството, че месечните сметки на водното дружество за ток са около 830 000 лв. При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество.
Едва след като бе отстранен от поста, си позволи да ми пише отворено писмо, към което прилага и оздравителна програма, което е абсурдно, коментира министър Терзиева. Радослав Русев оставил на приемника си дълг за електроенергия в размер на 1 659 802 лв. На 9 август 2013 г. новият управител Юлиян Иванов подписва с ЕНЕРГО-ПРО споразумителен протокол за разсрочване на задълженията си. Няколко дни по-късно обаче от енергоразпределителната компания предявават искане за още над 700 000 лв. за консумирана електроенергия. Това е довело и до кризата и намеренията на ЕНЕРГО-ПРО да спре захранването на обекти на добричкото ВиК. Десислава Терзиева акцентира върху факта, че само за десетина дни новият управител Юлиян Иванов е успял да събере 1 030 000 лв. и да плати една немалка част от дълга.
Министър Терзиева е подала сигнал освен до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция. През септември инспекторатът към Министерския съвет ще влезе във ВиК. От друга страна новоназначения управител на водното дружество е започнал пълен одит, който трябва да установи какви са поразиите, нанесени на ВиК-Добрич от натрапения преди десетина месеца “софийски” експерт.Юлиян Иванов ще представи в началото на септември оздравителна програма на водоснабдителното дружество. На среща с министър Терзиева през миналата седмица той я е запознал с концепцията си за развитие на ВиК – Добрич. В нея според шефката на регионалното министерство има много положителни моменти, но не могат да се решат с магическа пръчка проблеми, трупани с десетилетия. Крайно време е да научим хората, които са свикнали да ползват вода, без да я заплащат, че тази практика не може да продължава. Загубите заради неплащащите консумираната от тях вода са около 20-25 %, посочи Десислава Терзиева.
Посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството в града ни вчера започна със спешна среща при областния управител Недко Марчев. Темата бе дълга на ВиК за ток. Присъстваха управителите на добричкото водно дружество Юлиян Иванов и шефа на “ЕНЕРГО- ПРО – Варна” Стефан Абаджиев. От енергоразпределителната компания са проявили разбиране и са приели предложеното от ВиК разсрочване на задълженията, като крайният срок за пълното им изплащане е февруари 2014 г. През това време добричкото водно дружество трябва да покрива и текущите си сметки. На срещата при областния управител присъстваха и народните представители Сияна Фудулова и Пламен Желязков.
Енергийният и водният оператор се споразумяха дължимата сума в размер на 1 546 675.73 лв. да бъде изплатена в срок до 28 февруари 2014 г. на шест вноски, като първата от тях - 300 000 лв., трябва да се погаси до 30 септември 2013 г.
Сред акцентите в оздравителната програма, подготвена от управителя на ВиК – Добрич Юлиян Иванов е да локализира най-проблемните участъци от мрежата и по този начин да търси възможности за значително намаляване на загубите на ВиК – Добрич, както и да  гарантира успешно излизане на свободния пазар на електроенергия след януари 2014 г. Министър Десислава Терзиева изрази принципна готовност за съдействие от страна на министерството във връзка с реализацията на предложените мерки.
От ЕНЕРГО-ПРО заявиха, че приветстват бързата и адекватна реакция на държавата и поетия от министър Терзиева ангажимент. Енергоразпределителната компания не била готова веднага да подпише споразумение за разсрочване на дълга на ВиК-дружеството в Добрич, имайки предвид тежкото състояние, в което то се намира в резултат на продължило с години недофинансиране на инвестиционни разходи. По време на срещата при областния управител Юлиян Иванов е обявил, че стартира реализацията на амбициозна програма за подобряване на общото състояние на дружеството. Предвижда се в най-скоро време да приключи стартираното изграждане на денонощен телефонен център за връзка с всички клиенти на компанията. В същото време се провеждат обучения на инкасаторите, които са ангажирани с отчитането на консумираната от клиентите вода, целящи повишаване на събираемостта на вземанията на водоснабдителното дружество. Активно продължава и процесът по идентифициране на точките по водоснабдителната мрежа, в които спешно е необходимо да се направят инвестиции. „ЕНЕРГО-ПРО напълно разбира, че забавените с години инвестиции в рехабилитация на мрежата допринасят за продължаващия процес по трупане на загуби на ВиК-Добрич, заявяват от енергийния оператор. Като допълнение към тези трудности трябва да се прибави и ниската събираемост на вземанията на водното дружество. За всички ни е ясно, че от тази ситуация може да се излезе само с безусловната подкрепа на обществеността, местната власт и държавата, и сме изключително удовлетворени от ангажираността и спешната реакция на Министерството на регионалното развитие по проблема. Оценяваме ангажимента, който министър Терзиева поема, да окаже пълно съдействие на ВиК Добрич, както и на местната власт за подкрепата и желанието за съвместно търсене на най-добрия изход от създадената ситуация.”, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев Убедени сме, че с правилната политика по финансиране на ВиК-дружеството в град Добрич от страна на държавата, както и с последователно изпълнение на набелязаните от ръководството му мерки, ВиК-Добрич ще се справи с трудностите, които среща в момента. Вярваме, че сключването на споразумителен протокол за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество за консумирана електроенергия ще доведе до успешно излизане от ситуацията с натрупания дълг. Надяваме се, че новото споразумение ще бъде стриктно спазвано от ВиК-Добрич и няма да се наложи нашата компания отново да прибегне до предвидените в закона крайни мерки да изключи електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество, заявявят от ЕНЕРГО-ПРО.
След подписването на споразумителния протокол е възстановено захранването на административната сграда на ВиК – Добрич, както и на останалите обекти, в които то бе прекъснато.
Трябва да започнат спешни, резки реформи, макар и болезнени, за да не се наложи да плащаме съвсем скоро много сериозна цена. Имаме готова стратегия за развитие на ВиК сектора, която предстои да бъде приета през септември, обяви министърът. Тя допълни, че целта е да се осигури качество на услугата, подобряване на ВиК-инфраструктурата и поносима цена за населението.
В рамките на работната среща областният управител и народните представители поставиха пред министъра и въпроси относно възможности за рехабилитация на четвъртокласните пътища, както и по отношение на концесиите на морските плажове.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.