Дърпат шалтера в административната сграда на ВиК – Добрич

От водното дружество настояват за ново разсрочване на задълженията за ток

Размер на шрифта: a | a | a 19:01 27 август 2013
Автор: ДТ
Нова схема за разсрочване на задълженията за електроенергия в размер на 1,5 милиона лева поиска ВиК Добрич от ЕНЕРГО-ПРО. Въпросът бе поставен на среща на Областния управител на Добрич Недко Марчев, управителя на ЕНЕРГО-ПРО-Варна Стефан Абаджиев и зам-шефа на добричкото водоснабдително дружество Иван Стойков.
От ВиК полагат усилия за изплащане на задълженията си като в последните няколко дни са платени около 1 милион лева. Непогасени остават близо 1,5 млн. лв., посочват от ЕНЕРГО-ПРО. Поради невъзможността на водното дружество да изпълнява договорените срокове на текущите плащания, ръководството на ВиК Добрич отправи искане за ново разсрочване на дълга до края на януари 2014 г. Управителят на ЕНЕРГО-ПРО-Варна обясни, че ръководството на компанията ще разгледа внимателно искането на водоснабдителното дружество и към подписване ще пристъпи само ако се увери, че зад него стоят реални бизнес и финансови параметри. „Приемаме предложението на oбластния управител за създаване на работна група от експерти на двете дружества, която да разработи текста и условията на ново споразумение. За нас е важно да се намери работещ вариант на разсрочване, като се гарантира спазването на договорените  срокове, заяви Стефан Абаджиев
В началото на седмицата ЕНЕРГО-ПРО започна поетапно изключване на захранването на обекти на ВиК Добрич, които не нарушават водоподаването в Добричка област. Графикът на изключване беше предварително съгласуван с ВиК, а областният управител и кметът на града бяха информирани за предстоящите мерки, преди те да бъдат предприети.
От ВиК са настояли да не се изключва електрозахранването на административната сграда в Добрич, тъй като там се намира сървъра на диспечерския център, от който се управляват водните потоци. Управителят на ЕНЕРГО-ПРО се ангажира лично да проследи процеса на прекъсване, за да не се допусне изключване на сървъра. Областният управител подчерта, че изключването на сградата ще затрудни работата на водното дружество по събиране на стари задължения, които в момента са между  9 и 10 милиона лева, както и по текущото инкасиране на сметките за потребената от абонатите вода.
Специално внимание беше обърнато на въпроса за изключването на съоръженията на ВиК Добрич, свързани с водоснабдяването. По предварителния график е планирано след 10 септември да започне поетапно изключване на съоръжения, които осигуряват водоподаване на зони около града, а впоследствие и на други, които снабдяват с вода градски райони. Трите страни се обединиха около становището, че до прекъсване, което би нарушило водоподаването, не трябва да се стига. Готови сме да преразгледаме планираните мерки за изключване след 10 септември, в случай че дотогава се намери решение за погасяване на дълга или приемлив вариант на разсрочване с гарантирано спазване на вноските по договорената между двете дружества схема, заяви Стефан Абаджиев.
Недко Марчев обяви, че инициира създаването на Обществен съвет към Областна администрация, чието първо заседание се предвижда да се проведе в средата на месец септември с участието на кмета на Добрич, представители на широката общественост и различни обществени институции, неправителствени организации и медиите, като първата тема, която ще бъде разгледана  ще бъде „Водата на Добрич”.

реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.