31 май – Световен ден без тютюнев дим

60 на сто от учениците в България са опитвали да пушат

Всяко пето дете у нас пали първата си цигара на възраст под 10 години

Размер на шрифта: a | a | a 18:58 28 май 2015
Около 60 процента от учениците в България са се опитвали да пушат, а всяко пето дете е запалило първата си цигара преди да навърши 10 години. Това сочат резултатите от проучване, извършено сред 3 000 подрастващи във възрастовата група 13-15 години от 50 случайно подбрани училища в страната. Сред тях бяха включени и школа от Добричка област. Проучването е част от глобалното проследяване от страна на Световната Здравна Организация на проблемите, свързани с тютюнопушенето в ученическата възраст и ролята на училището за намаляване на неговото разпространение. У нас то се проведе с подкрепата на министерствата на здравеопазването и образованието и Регионалните здравни инспекции.
Световният ден без тютюнев дим тази година преминава под мотото “Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”. Денят се отбелязва в целия свят от 1988 г. насам по идея на Световната здравна организация. Акцентира се върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от вредния навик. Около 6 милиона души годишно по цялата планета умират от болести, свързани с тютюнопушенето. 10 процента от тях са пасивни пушачи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. Изследване на СЗО на световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки десет кутии цигари е контрабандна. Затова тази година акцентът е поставен върху незаконната търговия с тютюневи изделия, която е изключително разпространена и в България.
През целия месец май в различни училища в Добричка област бяха проведени инициативи, насочени към превенция на тютюнопушенето сред подрастващите. Днес в Кабинета за отказ от тютюнопушене в Регионалната здравна инспекция ще бъде проведен Ден на отворените врати с измерване на въглеродния оксид в издишания въздух от пушачи.
реклама
реклама
реклама
С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Издирвани от Интерпол албанци... 5.4 милиона тона е очакваната... Нов трансграничен проект ще... С късометражно кино започна... Детските градини в Генерал... Акция срещу търговията с... Голф туризмът утвърждава... Община Генерал Тошево с два... Започна Международният... С Гран при се върна Стефани... Магистрати и съдебни служители... Народен хор „Шарено коланче“... Съдии от Унгария гостуват на... Националните културни... Концерт за първия учебен ден... „На мегдана в Албена” – с... Ученици от пет училища... 27 млади музиканти събира... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... "Албена" АД стартира годината с... Отчитат повече туристи и... С три нови проекта за енергийна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.