Стартират номинациите за „Живи човешки съкровища – България”

Кандидатури се приемат до 20 април

Размер на шрифта: a | a | a 19:00 05 март 2014
Автор: ДТ
Стартира регионалния етап от процедурата за попълване на националната система “Живи човешки съкровища – България” за 2014 г., съобщават от Областната управа на Добрич. Областният управител Недко Марчев вече е уведомил общините. В писмото от губернатора се изисква в най-кратък срок те да уведомят организациите по места, които имат право на номинации.
Националната система „Живи човешки съкровища – България“ се поддържа от Министерството на културата във връзка със защитата на нематериалното културно наследство на България. Целта е съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно художествено и историческо значение за страната. Чрез номинациите намира израз и културното многообразие на територията на България.
Номинацията за „Живи човешки съкровища - България" се провежда веднъж на две години и се извършва на регионално и национално равнище.
Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат отделни личности или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някои от областите на нематериалното културно наследство.    Формуляри за участие се приемат в Областна администрация Добрич до 20 април. По регламент, кандидатурите се оценяват от експертна комисия, назначена със заповед на Областния управител, чиито срок за действие е до 31 май. Излъчените за национално ниво, ще се представят на интернет страницата на Министерство на културата, както и на сайта на Областна администрация Добрич.
Подробна информация за стартиралата процедура, критериите за номиниране и типовия формуляр на кандидатура са публикувани на страницата на Министерството на културата и на сайта „Читалища", поясняват от Областната управа на Добрич.

реклама
реклама
реклама
Работни ателиета за пролетта... Гости от четири държави се... Етно работилници организираха... Обновиха детската изложба в... Ботаническа градина по метода... Деня на думата “Благодаря”... Подаръци от Германия получиха... Комбинирано съоръжение за игра... Момиче с увреждане получи... Празникът Благовещение... Третокласници посетиха... ЦДГ “Пчеличка” се включи в... Доброволци даряват дамите в... Рисунки “С много любов за... Учениците от СОУ “Димитър... Деца редят кулинарна изложба... Български и чуждестранни... Проекти на стойност до 50 000 лв.... Млади хора за инициативата... Американската Кулинарна... Обявяват конкурс за дигитална... Кметът Детелина Николова ще... Млади таланти от Школата по... Шеф Одри Ойсен гостува в... Малки художници рисуваха с... Вино и любовни емоции очароват... Дипломатът Иван Станчов посети... Организират младежко шоу... 580 “спасени” орхидеи... Деца рисуваха любими приказни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.