С традиционен “Прощъпулник” предопределиха бъдещето на осем малчугани

Децата получиха дарове от майсторите занаятчии в “Старият Добрич”

Размер на шрифта: a | a | a 19:51 24 октомври 2013
Автор: ДТ
Осем деца бяха главните действащи лица в организираната вчера в АЕМО “Старият Добрич” възстановка на традиционния народен обичай “прощъпулник”. Своеобразният детски празник се провежда за поредна година в навечерието на Димитровден, който се чества на 26 октомври. Проходилите Симона, Йоанна, Алекс, Максим, Ивайло, Момчил, Теодора и Зорница бяха главни участници в програмата. Спазени бяха традициите и след пресъздаване на “въртяна пита”, всяко от децата избра от наредените предмети, символизиращи различните занаяти в Добруджа. Старият български обичай дава възможност да се предположи какъв ще бъде професионалния път на малчуганите, които вече са проходили.
Разсейващ елемент при изпълнението на ритуала се оказа търкулваната от майката на всяко дете питка, преди то да пристъпи към подноса с предмети. Предпочитани от децата се оказаха чашка с дърворезба, кавал и гердан. Обект на детския интерес бе и микрофона на етнографа Лена Кирилова, която бе в ролята на водещ. Възоснова на попаденията на малчуганите Лена Кирилова разгада, че сред невръстните участници във възстановка на народния обичай има бъдещи хора на изкуството – музиканти, художници и ювелири.
Малчуганите бяха поздравени и от кмета на Добрич Детелина Николова. Тя подари на всяко от тях книжката “Добрич – моя роден край”. Много дарове получиха осемтте деца и от майсторите в Етнографския комплекс “Стария Добрич”. Занаятчиите бяха приготвили: гевречета, да да не забравят вкуса на добруджанския хляб; китки здравец за здраве; малки окарини (традиционен български музикален инструмент), за да има ярко присъствие в живота им и музиката; миниподкови за щастие. Невръстните ни съграждани  получиха в дар и по едно копие на автентична монета от 1940 г., свързана с историята на Добруджа – за да не забравят, когато пораснат родното си място.  
Програмата на празника включваше изпълнения на децата от клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Климент Охридски” с ръководител Руска Симеонова. Те представиха традиционни броилки, игри и песни, и потопиха присъстващите в магията на добруджанското фолклорно богатство.

реклама
реклама
реклама
Работни ателиета за пролетта... Гости от четири държави се... Етно работилници организираха... Обновиха детската изложба в... Ботаническа градина по метода... Деня на думата “Благодаря”... Подаръци от Германия получиха... Комбинирано съоръжение за игра... Момиче с увреждане получи... Празникът Благовещение... Третокласници посетиха... ЦДГ “Пчеличка” се включи в... Доброволци даряват дамите в... Рисунки “С много любов за... Учениците от СОУ “Димитър... Деца редят кулинарна изложба... Стартират номинациите за... Български и чуждестранни... Проекти на стойност до 50 000 лв.... Млади хора за инициативата... Американската Кулинарна... Обявяват конкурс за дигитална... Кметът Детелина Николова ще... Млади таланти от Школата по... Шеф Одри Ойсен гостува в... Малки художници рисуваха с... Вино и любовни емоции очароват... Дипломатът Иван Станчов посети... Организират младежко шоу... 580 “спасени” орхидеи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.