Провеждат кампания за борба с катарактата

Размер на шрифта: a | a | a 19:56 19 ноември 2013
Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта) започва в Добрич. Чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите инциативата цели да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него. Кампанията е инициатива на офталмолозите от ДКЦ 1 д-р Велина Комарева, д-р Петър Бацинов и д-р Илиана Ананиева. Тя включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори за катарактата, както и преглед с биомикроскоп и кератометър за всеки посетител, за да се установи дали страда от перде на окото и дали има астигматизъм.
Консултациите са безплатни , като кампанията стартира днес. Могат да се възползват всички граждани на Добрич, но приоритетната група са хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава започва да се развива заболяването. Необходимо е предварително записване на тел: 058 601 474, тъй като местата са ограничени.
„В практиката си сме срещали много запуснати  случаи, поради незнание или страх пациентите късно търсят офталмологична помощ, а често зад диагнозата „перде на окото” могат да се крият коварни очни заболявания, като глаукома и възрастова дегенерация на макулата. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна просвета, насочена към възрастните хора”, обясни д-р Велина Комарева. Училището по катаракта е отворено и за близките на възрастните хора, които могат да ги придружат и да научат нещо повече за заболяването. Близо 63 000  души в Добрич или вече имат катаракта, или предстои да развият заболяването. Изчисленията са направени на база последните данни от преброяването на Националния статистически институт в Добрич. Катарактата засяга повечето  хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в Добричка област. Напоследък заболяването се “подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.


реклама
реклама
реклама
Работни ателиета за пролетта... Гости от четири държави се... Етно работилници организираха... Обновиха детската изложба в... Ботаническа градина по метода... Деня на думата “Благодаря”... Подаръци от Германия получиха... Комбинирано съоръжение за игра... Момиче с увреждане получи... Празникът Благовещение... Третокласници посетиха... ЦДГ “Пчеличка” се включи в... Доброволци даряват дамите в... Рисунки “С много любов за... Учениците от СОУ “Димитър... Деца редят кулинарна изложба... Стартират номинациите за... Български и чуждестранни... Проекти на стойност до 50 000 лв.... Млади хора за инициативата... Американската Кулинарна... Обявяват конкурс за дигитална... Кметът Детелина Николова ще... Млади таланти от Школата по... Шеф Одри Ойсен гостува в... Малки художници рисуваха с... Вино и любовни емоции очароват... Дипломатът Иван Станчов посети... Организират младежко шоу... 580 “спасени” орхидеи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.