Мария Методиева представи проекта “Сподели дома”.
Снимка: Григор Маринов

Представиха новаторска заместваща грижа за хора с увреждания

От социалната услуга се възползваха жители на Добрич по проект “Сподели дома”

Размер на шрифта: a | a | a 20:33 28 ноември 2013
Автор: Галина Михайлова
Пилотна схема за заместваща грижа за хора с интелектуални затруднения, включително деца се реализира в град Добрич по проект “Сподели дома” на фондация “Св. Николай Чудотворец”. Проектът е стартирал в края на 2011 г. “Сподели дома” и постигнатите чрез извършените дейности резултати бяха представени на форум “Заместващата грижа – дефиниция, особености, необходимост”, който се проведе вчера в парк-хотел “Изида” в Добрич. Заместващата грижа, предлагана по проекта е новаторска и няма аналог в България, но успешно се прилага в други държави. Социалната услуга включва наемането на лица на граждански договор, които се грижат за хора с интелектуални затруднения. За целта са подбрани и обучени пет семейства, които да предлагат заместващата грижа. В домовете си те са приемали 14-те жени, настанени в защитените жилища в Добрич и децата с интелектуални затруднения на 24 семейства от областния град. Посещения са били за денонощие или цял уикенд. Проучването след реализацията на проекта показва, че потребителите на социалната услуга и семействата им са се почуствали подкрепени, обградени с повече внимание, различно от това на близките им.
Проектът “Сподели дома” е на стойност 24 900 лв. Фондация “Св. Николай Чудотворец” е член на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ). БАЛИЗ е и една от организациите, осигурили финансирането на проекта “Сподели дома”.  
Идеята е да се използва опита, натрупан при реализирането на пилотния проект и добрите практики от заместващата грижа да се прилагат и в други български градове, каза Мария Методиева от фондация “Св. Николай Чудотворец”, която е ръководител на проекта. Надяваме се, в крайна сметка, този вид грижа да стане държавна делегирана услуга, тъй като се оказва много полезна за хората с увреждания, включително децата, добави Методиева.
Фондация “Св. Николай Чудотворец” е регистрирана през 1997 г. Дейността й е на проектен принцип, насочена основно към хората с интелектуални уреждания и техните семейства. Всяка година се работи активно по един, два или три проекта в тази област, каза още Методиева.
 

реклама
реклама
реклама
Работни ателиета за пролетта... Гости от четири държави се... Етно работилници организираха... Обновиха детската изложба в... Ботаническа градина по метода... Деня на думата “Благодаря”... Подаръци от Германия получиха... Комбинирано съоръжение за игра... Момиче с увреждане получи... Празникът Благовещение... Третокласници посетиха... ЦДГ “Пчеличка” се включи в... Доброволци даряват дамите в... Рисунки “С много любов за... Учениците от СОУ “Димитър... Деца редят кулинарна изложба... Стартират номинациите за... Български и чуждестранни... Проекти на стойност до 50 000 лв.... Млади хора за инициативата... Американската Кулинарна... Обявяват конкурс за дигитална... Кметът Детелина Николова ще... Млади таланти от Школата по... Шеф Одри Ойсен гостува в... Малки художници рисуваха с... Вино и любовни емоции очароват... Дипломатът Иван Станчов посети... Организират младежко шоу... 580 “спасени” орхидеи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.