580 “спасени” орхидеи отглеждат в Ботаническата градина

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 10 февруари 2014
Автор: ДТ
Университетската ботаническа градина в Балчик, в качеството си на Спасителен център за Североизточна България по CITES, се грижи за 580 „спасени” орхидеи, които през този сезон се отблагодаряват на специалисти и градинари с невероятно разнообразие от цветови нюанси и причудливи форми, въпреки студения сезон, съобщават от Университетски ботанически градини.
Орхидеите са редки и скъпи цветя. В миналото е имало периоди, в които за стрък от тези екзотични растения са плащани баснословни суми, изпращани са експедиции, за да ги търсят в непристъпните тропически джунгли.
Орхидеите принадлежат на семейство Салепови – второто по големина семейство в растителния свят, което наброява над 20 000 вида. Повече от 90 % от тях са разпространени в тропическите райони. Но могат да бъдат намерени на различни места по света. Виреят както северно от Полярния кръг, така и на 5500 м височина в планинските масиви на Андите и Хималаите. В България се срещат 68 вида от 25 рода, половината от които са включени в Червения списък на застрашените видове. Разпространени са предимно в Странджа и района на Централен Балкан, но могат да се видят из цялата страна.
Поради чувствителността си към динамичните промени в околната среда, рядката си красотата и биологичните си особености, салеповите са приоритетен обект на природозащитата. Търговията с всички видове се регулира чрез Вашингтонската конвенция (CITES), много видове са защитени в съответните страни.

реклама
реклама
реклама
Работни ателиета за пролетта... Гости от четири държави се... Етно работилници организираха... Обновиха детската изложба в... Ботаническа градина по метода... Деня на думата “Благодаря”... Подаръци от Германия получиха... Комбинирано съоръжение за игра... Момиче с увреждане получи... Празникът Благовещение... Третокласници посетиха... ЦДГ “Пчеличка” се включи в... Доброволци даряват дамите в... Рисунки “С много любов за... Учениците от СОУ “Димитър... Деца редят кулинарна изложба... Стартират номинациите за... Български и чуждестранни... Проекти на стойност до 50 000 лв.... Млади хора за инициативата... Американската Кулинарна... Обявяват конкурс за дигитална... Кметът Детелина Николова ще... Млади таланти от Школата по... Шеф Одри Ойсен гостува в... Малки художници рисуваха с... Вино и любовни емоции очароват... Дипломатът Иван Станчов посети... Организират младежко шоу... Деца рисуваха любими приказни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.