Знакови исторически събития представя изложба в добричката галерия

Размер на шрифта: a | a | a 19:35 02 февруари 2016
Изложбата “Фрагменти от историята на България” е на вниманието на посетителите в Художествена галерия – Добрич. Експозицията е подредена от днес в зала № 5 и включва 22 творби - 10 живописни платна и 12 графики от фонда на галерията, които разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България.
Акцент е поставен върху творбите, пресъздаващи селските вълнения от началото на 20-ти век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици – темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на на  Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др.
„ Основателите – ден първи” на Галилей Симеонов - графика в един по-необичаен формат, ни отвежда към епичното начало на българската държава, а композицията „Велики Преслав” на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон Първи.
В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876”, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева и др.
Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот – в „ Боят при село Арабаджии” - рисунка и картината „Ропотът на конете против войната”.
За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев. Силен пластичен и композиционен център е апликираният чувал, превързан с дебели въжета за масивната груба дървена рамка, от процепа на който, като че ли ни гледа окото на поета.
„Фрагменти от историята на България” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник - Трети март.
Изложба е полезна и интересна за ученици и преподаватели, както по изобразително изкуство, така и по история. Тя ще остане на вниманието на посетителите в галерията до 18 март. ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.