Жители на осем села дадоха месец срок да започне ремонт на пътя Лясково-Козлодуйци

Размер на шрифта: a | a | a 18:47 24 юли 2018
Автор: ДТ
11 километра републикански път Лясково-Козлодуйци, който е в окаяно състояние изкара на протест кметове и жители на 8 села – Житница, Тянево, Лясково, Камен, Черна, Кръгулево, Пчелник и Козлодуйци, в които живеят около 2000 души в община Добричка. На него обаче има табели „Винетка”. „Няма по-лоша пътна отсечка в Добричка област”- каза зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов. „Повече със закърпване на пътя  не може да стане, защото дупките стават още по-големи” -  бяха съгласни около стоте присъстващи на протеста, който беше на пътя Добрич-Силистра. „Тази година поне да се закърпят дупките, но догодина да се направи цялостен ремонт на пътя и затова да имаме дума отсега” – каза кметът на Лясково Божко Божков. „Имах разговор с народния представител от ГЕРБ от Добрич Даниела Димитрова,.която пое анжамижент в най-кратки срокове да започне ремонта на пътя” – съобщи Иванов.
Протестиращите приеха декларация до областния управител на област Добрич. В нея се нястоява за цялостна рехабилитация на отсечката между селата Лясково и Козлодуйци от републиканския път. Поставя се едномесечен срок на институциите да започнат действия.  „Ако  това не стане, ще пристъпим към гражданско неподчинение, включително блокиране на  важни пътища и кръстовища от пътната мрежа на област Добрич” – се казва още в декларацията, под която има и 578 подписа на живеещи там. 
„Този участък е в изключително лошо състояние и е трудно проходим.  Линейката изминава разстоянието от Добрич до село Лясково за 45, вместо за 15 минути. От това зависи един човешки живот. Но поради това, че няма друга връзка с областния център Добрич, сме принудени да използваме пътя ежедневно. По този път се извозват ученици, предоставят се социални услуги- „Социален патронаж” осигурява храната на 45 души в селата, извършва се обществен превоз на пътници, фирми снабдяват населението със стоки и услуги. Те заплашват, че ще прекратят да идват в селата. Окаяното състояние на пътя обрича и предстоящото прибиране на реколтата” – изброяват се аргументи в декларацията. 
Простестиращите допълват, че след първия протестен митинг през 2016 г. е бил направен само частичен ремонт, но дупките са станали още по-големи. 
„Директорката на детската градина дойде при мен, за да каже, че пералнята се е повредила. Казах да се обади в Битовия комбинат в Добрич, да поиска майстор, но отговорът беше  „По този път за Житница, аз няма да тръгна”. Затова купихме нова пералня” – разказва кметът на село Житница Йордан Божанов.  Той каза още , че между 500 и 1000 млади хора от селата работят в Германия, Унгария, Полша, защото по този не могат да стигнат до Добрич и да работят. „Този път означава напукани гуми, изкривени джанти, месечни ремонти на колите около 150 лева, отказ на родителите на водят внучетата при баба и дядо” – добавя още той. Колкото до изкупуването на зърното, в района ще дойдат автомобили само на фирми, които имат големи говори за износ през пристанище – казва Божанов. Жител постави на пътя три рози, като букет за Министерския съвет.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.