Завладяваща органова музика ще звучи предколедно в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:13 13 декември 2016
Автор: ДТ
Завладяваща органова музика ще звучи на 15 декември от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ . Като част от коледните тържества, организирани от Община град Добрич, концертът „Рождественска органова музика“ ще поднесе на почитателите на сериозната музика класически произведения пресъздаващи коледната атмосфера в Стара Европа, съобщават от Общината. Главната линия в концерта ще бъде музиката на гениалния бароков майстор Йохан Себастиан Бах с нейната богата и многолика красота – колосалната енергия на Фантазията в Сол мажор, строгата възвишеност на хорала „Ела, Спасителю на езичниците”, изпълнената със смирение Ария „О, мисли и чувства”из Кантатата „Да се изпълни устата ни със смях", в която се казва, че „Той стана човек само заради това да станем деца на небето”, безгрижната и широко популярна Бадинера. В концерта ще бъдат изпълнени и две трио сонати на обичаните от публиката барокови композитори Вивалди и Телеман, а също и Концерт за струнни на Томазо Албинони в обработка за орган от Йохан Готфрид Валтер. Специално за детската публика ще прозвучи нежната приспивна песен „Спи добре, ти, небесно момче” на френския органист Александър Гилман, а също и шедьовърът Кантик (т.е. духовна песен) на младия едва 19 годишен Габриел Форе. Концертът ще завърши с тържествения и суров хорал „Сега благодарете всички на Бога”, писан от Лист по повод освещаването на органа в Домската катедрала в Рига. Изпълнители са добре познатите и обичани от добричката публика: 
Мария Славова – орган започва първите си уроци по пиано в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е Средното музикално училище „Добри Христов” в град Варна и Музикалната Академия в град Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.
Ивона Недева – флейта през годините на творческия си път многократно участва в майсторските класове на едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненската Филхармония и повече от 20 години е неин първи флейтист. В последните години дейно участва в концертните изяви на Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Нов Симфоничен Оркестър и оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации се изявява в редица национални и международни фестивали.
Светослав Славчев – фагот е друг изпълнител, който ще участва в концерта. Той е завършил Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в различни оркестри и камерни състави. В периода 2002 – 2012 е фаготист в оркестъра на Държавна опера - Варна. Гост солист е на филхармонични и камерни оркестри. Изнася рецитали и камерни концерти. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.