Инж. Петър Калчев

Центърът на Добрич за пореден път остана без вода заради авария на едно от “обичайните” места – кръстовището на улиците “Максим Горки” и “Кирил и Методий”

Заплашиха да спрат тока в обекти на ВиК

Размер на шрифта: a | a | a 19:33 19 август 2015
Автор: Пламен Николов
Добричкото ВиК отново е заплашено от спиране на ел. захранването, а потребителите в областта могат да останат без вода заради натрупани огромни задължения на местното водно дружество за ел. енергия.
След проведена от предишното ръководство на ВиК Добрич процедура за избор на доставчик на ел. енергия на свободния енергиен пазар от 1 май 2014 г. е сключен договор с “Енергийна финансова група” АД. Очакванията бяха, че по този начин ще се спестят средства, като се реализират икономии от по-ниската доставна цена. Към 1 май 2014 г. бяха изплатени всички задължения към предишния доставчик “Енерго ПРО”, което е изискване за сключване на договор с новоизбрания. Оказва се обаче, че от февруари 2015 г. водното дружество отново е натрупало огромни задължения за ел. енергия. Дължимите до 30 юли 2015 г. сметки възлизат на 1 984 637 лв. Текущите задължения, които трябва да бъдат заплатени до края на септември пък са в размер на 1 420 481 лв. Така общият дълг на добричкото водно дружество надхвърля сумата от 3,4 милиона лева. На 14 август от “Енергийна финансова група” АД са изпратили официално писмо с предупреждение, че ако дължимите суми не бъдат платени, от 2 септември 2015 г. доставчикът ще поиска от “Енерго ПРО Мрежи” да прекрати захранването на обекти на ВиК-Добрич.
Въпреки многократно отправяните писмени покани за заплащане на задълженията, това не е сторено. Договорът между Енергийна финансова група АД и ВиК – Добрич е със срок от 1 година и тъй като не е подновен, се счита за прекратен. Доставките на електрическа енергия, осъществявани след тази дата се явяват такива по неформален договор, без определен срок. “Енергийна финансова група” АД е търговец на ел. енергия и не желаем, отказваме да кредитираме повече ВиК – Добрич, се посочва в писмото. Копие от него е изпратено и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, кмета на Добрич, областния управител, Комисията за енергийно и водно регулиране.
Задълженията са трупани от миналата година, заяви управителят на ВиК – Добрич инж. Петър Калчев. Той поясни, че със ситуацията е запознато регионалното министерство и всички институции, имащи отношение към проблема. Правим постъпки за теглене на кредит, с който да погасим задълженията си – друг вариант няма. В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки, като съдействие е обещано от министерството и от областната управа. Междувременно сме предложили на доставчика споразумение за разсрочено плащане, каза инж. Петър Калчев. Той добави, че вече е избран нов доставчик на ел. енергия. За да може да сключи договор обаче, ВиК трябва да плати висящите в момента задължения.
Инж. Петър Калчев обвини “небезизвестната Яна Янева”, че умишлено дискредитира ВиК – Добрич. Тя е разпратила писмото на “Енергийна финансова група” АД до медиите, като е създала електронен пощенски адрес с името на служител на водното дружество. По този начин се цели и създаването на интриги вътре в колектива на ВиК.
Въпросът кой е разпратил писмото до медиите не е толкова съществен. По-важното е, че за пореден път добричкото ВиК изпада в подобна ситуация. А в средата на второто десетилетие на 21-ви век добруджанци са изправени пред угрозата да останат без вода за неопределено време.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.