Закриват урологичното отделение в болницата

Обмислят продажбата на ненужни за здравното заведение имоти

Размер на шрифта: a | a | a 18:31 20 юни 2017
Автор: Пламен Николов
Със заповед на изпълнителния директор на Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич от 19 юни е преустановена дейността на Урологичното отделение в областното стационарно здравно заведение. Направихме всичко възможно да запазим отделението, но заради липсата на лекари няма как да бъдат съставени графици за обслужване на дейността. Говорихме с всички уролози в Добрич и с колеги от Варна, предложихме разумни условия за работа при нас, но така и не намерихме желаещи да обслужват наши пациенти. Успяхме да сключим договор с един специалист, който обаче се наложи да прекратим само 20 дни по-късно заради неправомерни действия от страна на колегата, сподели д-р Трифон Йорданов. Имахме и специализант – млад лекар, който обаче приключи специализацията си и предпочете да замине за София. Така на практика останахме само с двама уролози в пенсионна възраст, които нямат физическата възможност да обслужват дейността в отделението. Урологът д-р Димитър Радичков ще продължи да работи в болницата като консултант в Спешно отделение и на хоспитализирани по други клинични пътеки пациенти на добричката болница, които имат урологичен проблем, поясни изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич. Д-р Трифон Йорданов добави, че през годините обемът на работа в Урологичното отделение е намалявал постоянно. В отделението се извършваха по 4-5 операции месечно. Това бе икономичеки неизгодно за болницата, но правихме всичко по силите си, за да запазим отделението, с оглед социалните функции на болницата и за да можем да обслужваме пациенти с урологични заболявания от областта, които желаят да се лекуват в Добрич. Намаленият обем на работа пък е свързан и с неатрактивността на отделението в Добрич и невъзможността да привлечем специалисти, каза още д-р Трифон Йорданов.  В бъдеще всички урологично болни от Добричко ще трябва да се лекуват във Варна. 
Изпълнителният директор на добричката болница заяви, че недостиг на кадри в областния стационар има, но на този етап няма опасност да бъде закрито друго отделение. 28 специализанти се обучават в момента в Добрич. Ръководството на здравното заведение се надява тези млади лекари да останат на работа и след като завършат специализацията си. Не достигат и специалистите по здравни грижи. За максимално окомплектоване на графиците в отделенията са нужни поне още 30 медицински сестри.
Има идея за продажба на имоти на болницата, които вече не са необходими. Става въпрос за неизползвани от години и ненужни за болницата имоти, които само трупат разходи за данъци и такса смет, за поддръжка, а не носят никакви приходи. Направили сме пълен списък на тези имоти. Запознали сме и Министерството на здравеопазването с идеята. На проведеното през юни Общо събрание обаче представителят на министерството е гласувал “въздържал се” за продажбата заради недостатъчно пълно окомплектоване на документацията. След като всичко бъде изчистено документално, на следващо Общо събрание може да се вземе решение и да се задвижат процедурите, които ще продължат месеци. Средствата, които ще получим от евентуалната продажба на ненужни имоти ще бъдат използвани само и единствено за закупуване на апаратура и подобряване на инфраструктурата в болницата, категоричен бе д-р Трифон Йорданов. На последното Общо събрание е приет и финансовият отчет на болницата за 2016 г. Според него здравното заведение е в стабилно финансово състояние, за миналата година е отчетена и минимална печалба. 


 


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.