Късноантичната крепост “Залдапа”, в която наскоро бе открита гробница на раннохристиянски светец не намери място в регистъра на туристическите атракции Снимка Григор Маринов

Забележителности в Добричко остават засега извън националния регистър на туристическите атракции

37 обекта от региона включени в регистъра до момента, списъкът може да се допълва

Размер на шрифта: a | a | a 15:10 23 септември 2015
37 културни и исторически забележителности от Добричка област са включени в Националния регистър на туристическите атракции, който бе изготвен неотдавна от Министерството на туризма.
От областния център Добрич в регистъра са намерили място 12 обекта – Военното гробище, “Старият Добрич”, къщата музей и дома-паметник “Йордан Йовков”, Етнографската къща, Градския парк и музея за нова и най-нова история, Художествената галерия, православните храмове “Св. Георги” и “Св. Троица”, арменската църква “Сурп Ованес” и Центъра за защита на природата и животните. В списъка с атракции в областния град не са попаднали двата музея на открито /лапидариуми/ и експозицията “Археологията на Добруджа”.
От Община Балчик посочват 11 забележителности: Късноантичната и средновековна крепост, Архитектурно-парковия комплекс “Двореца”, Университетската Ботаническа градина, манастир Ак язълъ баба – Свети Атанас /текето в Оброчище/, храма на богинята Кибела, Историческия и Етнографския музей в Балчик, Старата мелница, курорта Албена, Възрожденския комплекс с църквата “Св. Никола” и килийно училище.
Община Генерал Тошево присъства само с две атракции – фестивала “Богородица” и язовира “Дрян”. В регистъра не са включени Филиповата кръчма в Красен, нито училището, в което е преподавал Певецът на Добруджа.  
В Каварна се задоволяват да включат в туристическия регистър единствено нос Калиакра. Природния и археологически резерват “Яйлата” не е сметнат за забележителност, заслужаваща вниманието на туристите.
Сред туристическите атракции не виждаме живописния каньон на Суха река, който е на територията на села от общините Тервел и Крушари. Няма я и нашумялата напоследък късноантична крепост Залдапа – най-големият за времето си град във вътрешността на Добруджа, който се очаква да се превърне в притегателен център за културно-исторически и дори поклоннически туризъм.
Община Добричка не е подала нито един обект за списъка с атракции, въпреки че спокойно биха могли да включат примерно местността “Славната канара” и средновековната крепост, която се намира в нея. В община Тервел скромно са се задоволили само с историческия музей в града.
Община Шабла проявява активност и предлага 10 обекта за националния регистър: пещерите край Тюленово, селищната могила на Големия остров на Дуранкулашкото езеро, Зеления образователен център и детска работилница на открито, читалище “Зора 1894”, Шабленския фар и рибарско селище Кария, благоустроен терен в полза на малка рибарска общност, Шабленската тузла, възстановка на тракийско рибарско селище Брия.
3300 са забелижителностите в страната, намерили място в националния регистър. Той е отворен за допълване и пропуските на общините в Добричка област, които не са подали най-атрактивните обекти на своите територии могат да бъдат поправени. Добруджанското културно-историческо наследство е достатъчно богато и със сигурност не се изчерпва само с 37-те обекта, попаднали към момента в регистъра. Популяризирането на забележителностите, свързано с миналото, културата, традициите и бита на региона е задължително с цел използването на възможностите за привличате на туристи и от там на допълнителни приходи в общинските бюджети.  

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.