За бъдещето на обществения транспорт питат превозвачи

Предстоят инвестиции в автопарковете им, а не е ясно дали ще се разчита на частни фирми в новата транспортна схема

Размер на шрифта: a | a | a 20:32 22 януари 2015
Автор: Галина Михайлова
Управителите на две превозвачески фирми са изпратили на 16 януари писмо до председателя на Общинския съвет Ангел Табаков и до кмета на Добрич Детелина Николова. Фирмите “ПГ Комерс” ООД с управител Георги Николов и “Пътнически превози” ЕООД с управител инж. Валентин Василев информират, че поради необходимостта от обновяване на автобусния си парк, с който обезпечават градските линии, са започнали разговори с доставчици и финансови институции за закупуване на нови превозни средства. По предварителни оценки на всяка от фирмите за тази цел ще са необходими около 800 – 900 000 лв.
“ПГ Комерс” ООД и “Пътнически превози” ЕООД бяха изпълнители по договори с Община Добрич за превоз на пътници по градската транспортна схема, които изтекоха на 2 декември 2013 г. След тази дата обслужването на част от градските транспортни схеми бе възлагано на двете дружества с временни договори, които изтичат на 4 юни тази година, а за някои от линиите – през януари 2016 г., уточняват двамата управители в писмото. Георги Николов и инж. Василев питат за бъдещето на обществения транспорт на пътници по утвърдената градска схема. Те се интересуват кога ще бъде проведена процедурата за обществена поръчка за възлагане на градските линии и какви ще бъдат условията за участие пред фирмите. Данните са необходими за финансовите институции, пред които дружествата ще кандидатстват за средства. А и така от “ПГ Комерс” ООД и “Пътнически превози” ЕООД ще могат да планират бъдещите си действия, по отношение на финансовата си политика, става ясно от писмото.
С това си вадим хляба и затова питаме за подробности. В която и банка да отидем, ни питат дали имаме сключени договори или предстои ли са подписваме такива, заяви инж. Валентин Василев. Общо 70 автобуса наброява автопарка на фирмата, като 18 от тях се движат в града. Миналата година са подновени четири от машините, все още не е ясно колко нови автобуси ще се купят сега. Преговаряме, а и проблемът е, че нямаме яснота за нашето място в бъдещата транспортна схема на града, коментира управителят на “Пътнически превози”.
Не можем да инвестираме без да имаме някави гаранции за бъдещето си. Още повече, че планираме цялостно обновяване на автобусите, с които обслужваме градски линии в Добрич, каза за ДТ управителят на “ПГ Комерс” Георги Николов. Напълно обновени бяха автобусите ни през 2005 г., но те са вече 10-годишни машини и пробегът на всяка от тях е над 650 000 км. Става въпрос за 10 автобуса и два резервни, с които обслужваме три от градските линии в Добрич. Основният проблем е, че не знаем дали в утвърдената градска транспортна схема ще се разчита на частни фирми или дейността ще бъде изцяло под юрисдикцията на Община Добрич, каза Николов.
Предстои на редовното заседание на Общинския съвет на 27 януари превозвачите да получат отговори на въпросите си по актуалната тема.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.