След дни на безводие – аварията бе отстранена вчера следобед

Водоноски снабдяваха добричлии с вода за битови нужди

Недоволство на хората изби в инициирането на протест и искания за компенсации.

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 22 април 2018
Автор: Галина Михайлова
Голяма авария по ВиК мрежата до Помпена станция Приморци остави от петък -20 април почти целия областен град без водоподаване. След като ситуацията не се промени с дни, вчера - 22 април кметът на Добрич Йордан Йорданов свика Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии. На заседанието в 12 часа бяха набелязани конкретни мерки във връзка с наболелия проблем с липсата на вода в града. Сред тях бе доставянето на вода за битови нужди за населението на Добрич. Така вчера от 17 ч. водоноски бяха на разположение на четири пункта в града – ул. Христо Ботев (до магазин Джеронимо), пазара в квартал Балик , на автобусната спирка над Спортното училище в квартал Дружба и на паркинга на площад „Тракийски”, като четвъртата точка е за жителите в центъра на града. Кметът изрично уточни, че става въпрос за вода за хигиенни нужди. 
Вчера щабът следеше изкъсо развитието на ситуацията, като решението бе, ако в срок до 20 ч. вечерта не се нормализира водоподаването да се обяви частично бедствено положение, което предполага преустановяване на работата на детски градини и ясли.  
На заседанието на Щаба е станало ясно, че към вчера по обяд ДКЦ 1 е функционирал нормално, а ДКЦ 2 е бил с ограничена дейност. Кметът уточни, че ако безводието продължи и днес ДКЦ 2 има резерви за работа за около 4 часа. Липсата на вода не е засегнала МБАЛ – Добрич, където обаче налягането е ниско. Там при необходимост ще се пуснат хидрофорите, добави градоначалникът.
Йорданов каза още, че от възникването на проблема на 20 април до вчера е бил в постоянен диалог с директора на ВиК Добрич Тодор Гикински и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
ПС Приморци, до която е голямата авария оставила града дни наред без вода, е най-важната за водоснабдяването на Добрич. Но дори при ремонта, водопроводната система не се изпразва изцяло, за да  не се повреди системата. Овен това е пренасочена вода и от Шабленско. Така в денонощие се подават около 24 000 кубика към областния град, като обичайно потреблението за такъв период в Добрич е около 48 000 – 50 000 кубика. Това уточни главният инженер на ВиК Добрич Павел Павлов. Това е и една от причините да има вода на някои места в града. Значение обаче има и дали живеете в ниските или по-високите части на Добрич, обясни инженерът. По голямата авария до помпената станция се работеше интензивно и вчера, като междувременно в близост бе възникнала още една повреда, която е отстранена за часове. Инж. Павлов обясни, че проблем на мястото на основната авария е имало и преди, но на 20 април се е усложнил. По думите му металното покритие на тръбата е станало „като дантела”. Вчера той изрази увереност, че проблема ще се реши до края на деня. Друг обаче е въпроса, кога ще се нормализира водоподаването, тъй като за да се напълни системата са необходими около 7 часа. 
Вчера със създадено във Facebook събитие добричлии бяха поканени на протест пред ВиК вечерта от 19 ч. Идеята на организаторите бе добричлии да се съберат пред сградата на водното дружество и да искат обяснения във връзка с безводието и честите аварии. Междувременно друго предложение на недоволни добричлии е да се вземат мерки за компенсиране на абонатите на ВиК Добрич за причинените неудобства, като например не плащат обща вода за срок от няколко месеца. 
Кметът на Добрич коментира, че при нормализиране на ситуацията с водоподаването, ще се  водят разговори с директора на ВиК и министъра на регионалното развитие и благоустройство за компенсации на абонатите на водното дружество, заради продължилото с дни безводие и лошата ВиК услуга.
 Вчера около 16 ч. Община Добрич съобщи, че аварията на помпена станция Приморци е отстранена. Водата е пусната, но възстановяването на нормалното водоподаване до всички абонати ще отнеме часове. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.