Влагат 1,3 млн. лв. в ремонт и оборудване на ветеринарната гимназия в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 16:42 13 май 2018
Автор: Галина Михайлова
Миналата седмица започна мащабна реконструкция на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов”. Тя се извършва по проект на стойност 1,3 млн. лв., по който се осигурява и ново оборудване, включително за операционна зала за дребни животни. Сградата на ветеринарната гимназия в Добрич не е основно ремонтирана от години. През годините са извършвани само частични ремонти. Настоящият проект е финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за професионалните училища в Република България” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. 
Кметът на Добрич Йордан Йорданов сподели при старта на реконструкцията, че това е само един от многото проекти, по които ще започнат мащабни ремонтни работи по сгради на учебни заведения и детски градини в Добрич. Кметът на Добрич и Мирослав Вълчев, управител на фирмата, изпълняваща инженеринг – проектиране, авторски надзор и строително-ремонтните работи дадоха символичен старт на строителните дейности в Гимназията по ветеринарна медицина. 
Проектът, финансиран по ОП „Региони в растеж”, осигурява реконструкция на две сгради на ПГВМ – училищната сграда и физкултурния салон. Предвидени са пълен пакет от мерки за енергийна ефективност – топлоизолации, цялостна подмяна на покривните конструкции, включително монтиране на слънчеви колектори за подгряване на топла вода. По проекта гимназията ще се сдобие с нова модерна техника и апаратура за кабинети, лаборатории, зали и училищната библиотека. Сред най-важните придобивки ще бъде операционна зала. Директорът на ПГВМ „Доц. д-р Георги Павлов” обясни, че тази зала е особено необходима, защото голяма част от учениците, искат в последствие да работят в частни ветеринарни клиники за дребни животни. Училището има ферма в кв. Рилци, но там се работи само с едри преживни животни. Новата хирургична зала ще допринесе за добрата подготовка на възпитаниците на гимназията.Тя ще бъде оборудвана с апарат за инхалационна наркоза, монитор за пациенти, видеоскоп, радионож, микроскопи и др. 
Предвиждат се подобрения и в училищния двор. Ще се обособят алеи и ще се изгради спортна площадка. А ремонтираният физкултурен салон ще разполага и с фитнес зала. Декември тази година се навършват 45 години от създаването на ветеринарната гимназия. В учебното заведение се обучават 130 ученици в особено търсената в цялата страна специалност „ветеринарен техник”. 

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.