Димитър Димитров

Вещаят труден и слаб туристически сезон

Най-сериозен е проблема с намалелия руски пазар

Размер на шрифта: a | a | a 20:43 11 март 2015
Много лоши са прогнозите на туроператорите за предстоящия туристически сезон, заяви за ДТ председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточен регион – Добрич Димитър Димитров. Информацията е на база на данните, изнесени на кръгла маса “Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон  лято 2015 г.” във Варна, на която Димитров е присъствал. Очертава се наистина труден сезон и най-вече година на записванията в последния момент.    
Тревожен е много ниския брой резервации от руските туристи. Като цяло за страната те са с 50 на сто по-малко в сравнение с миналата година. Подобна е ситуацията и с туристите от Украйна. В Албена в момента няма записан нито един летовник от Русия, потвърди Димитър Димитров. През лятото ще дойдат руснаците и украинците, които имат купени жилища по Българското Черноморие. Те са около 400 000 - 500 000 на брой, но притесненията са за заетостта на хотелската база, поясни Димитров.
Сред основните причини за негативните прогнози за летния сезон са проблемите с визите, малкото средства за реклама на туризма в България, влошената икономическа обстановка, кризата в Украйна, а конкретно за нашия район и концесионирането на плажовете, отпадането на предварителното планиране на отпуските за българите и не на последно място - проблема с почистването на дерето на река Батовска. Все още е рано за повече конкретика по темата с бъдещия туристически сезон, защото не са приключили туристическите борси, на които стават част от предварителните записвания за летни почивки. А и периода на ранните записвания, при които туристите спестяват част от средствата за своята ваканция, на места ще бъде удължен до края на април и даже до края на май, конкретизира Димитров. Според него голям проблем се е оказало отпадането на предварителното планиране на отпуските на българите. Сега част от резервациите, направени от родните туристи се отменят, защото хората не са наясно кога точно ще могат да почиват през летните месеци. На фона на прогнозираното намаление на туристопотока от чужбина, това не е малък проблем, коментира той.  Не е за подценяване традиционния проблем с плажовете в Добричка област. Обикновено 50 на сто от тях остават без стопани, съответно без спасителни пунктове и подходящи за комфортно летуване условия. Конкретно за тази година е рано да се говори, защото все още търговете за отдаване под наем на плажовете в областта не са минали. Според председателя на браншовата асоциация за Североизточен регион, средствата отпуснати тази година за реклама на туризма в България в размер на 4 млн. лв. са крайно недостатъчни, но се прави всичко възможно да се работи с тези финансови параметри. Той даде за пример Турция, където за целта за заделени 200 млн. евро, уточнявайки, че отчита по-големите мащаби на съседната ни държава. Важен момент е и фактът, че в съседни страни, държавата оказва сериозна подкрепа на бранша, която в България заетите в туризма няма индикации, че могат да получат.  
Димитров добави, че продължава да се работи по темата за почистването на дерето на река Батовска. Той припомни до какви проблеми се стигна през 2014 г., които пък станаха предпоставка за много негативен пиар от съседни на България държави. Загубите конкретно на Албена и на Кранево са за милиони, уточни Димитров.
Проблемът трябва да се реши и се работи по въпроса. Все още има време до лятото и каквота е необходимо от наша страна, ще бъде направено.
Все пак проблема с отлива на рускоговорящи туристи не е актуален само за България. По думите на Димитров, южните ни съседи отчитат спад с 60%.
За Добричка област има и добри индикации. Например има 40% ръст в записванията от полските туристи. Интерес за летен отдих е проявен и от екзотични пазари като Иран, добави председателят. Лек е отливът на германските туристи, като причините са по-скоро икономически.
Туроператори споделят, че проблем за лятото на 2015-а са все по-краткият летен сезон, въведената задължителна застраховка „Трудова злополука" за работещите в туризма, увеличената такса за паркинг на туристическите автобуси на летищата, която тази година ще стигне 400 лева. Продължава и недоволството от сигурността в курортите, където джебчиите са част от пейзажа. На кръглата маса във Варна е станало ясно, че екип от външно министерство ще бъде изпратен в Киев и Минск, за да се ускори процеса по издаването на визи, а Министерството на туризма ще организира турове за чуждестранни журналисти, които после да препоръчват България като туристическа дестинация.
Според Димитров, ако негативните прогнози за туристическия сезон  се сбъднат, ще се стигне до фалити в бранша. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.