Възраждането на Добрич е възможно с можещи млади и неопетнени хора в Общинския съвет

Мнозинството на една политическа сила е вредно за града, категоричен е Йордан Йорданов – водач на листата с кандидати за общински съветници на Българското национално движение ВМРО

Размер на шрифта: a | a | a 19:47 05 октомври 2015
Йордан Йорданов е на 40 години, роден в Добрич. Завършил е специалност “История и география” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Помощник-директор е на Хуманитарната гимназия в Добрич. Общински съветник в три последователни мандата. Член е на Организационния съвет на ВМРО. Владее руски и английски език. Семеен, с две деца.
-ВМРО участва самостоятелно на местните избори в Добрич с листа за общински съветници. Търсите подкрепата на съгражданите ни. Защо?
-Защото чувстваме, че имаме сили и възможности да допринесем за по-добро бъдеще на Добрич. В листата на ВМРО са намерили място млади, образовани, последователни български патриоти, които не са сменяли партийна принадлежност и политически възгледи. Всеки от тези млади добруджанци е имал друг път, шансове за реализация в големите български градове или зад граница. Ние сме направили избора да се завърнем в родния град, защото смятаме, че камъкът си тежи на мястото и човек се чувства най-добре там, където са родителите и близките му. Всички сме се реализирали успешно в своите професионални области и смятаме, че е време да вложим усилия, да използваме знанията и опита си, за да сме полезни на нашия град. Искаме Добрич да стане по-добро място за живеене, с възможности за младите хора, за да останат тук и нашите деца.
-На национално ниво ВМРО е част от Патриотичния фронт. Каква е причината да не заложите на този формат и в предстоящите местни избори?
-Патриотичният фронт е коалиция за парламентарни избори, която е изключително успешна. ВМРО разполага с работещи депутати, които в рамките на парламентарната група на Патриотичния фронт са сред най-активните и продуктивни народни представители. Присъствието на ВМРО в Европейския парламент и в Народното събрание за нас е знак, че е време истинските родолюбци да имат своето достойно представителство и на общинско ниво.  Предстоящите избори са местни и на тях ВМРО в Добрич по традиция се явява самостоятелно. Няма как на местно ниво да се коалираме с други формации, в които има хора, сменили по няколко партии. Ние сме от различно тесто, държим на името си и издигаме кандидати, доказали се със своята почтеност. Ако искаме нещо да се промени в града ни, е нужна промяна в човешкия фактор. Промяната не може да бъде донесена от хора, които на всеки избори се явяват от различни формации. Промяната не може да се осъществи от политици, които са поемали ангажименти и не са ги спазвали. За да се промени града ни, той се нуждае от достойни, неопетнени и същевременно можещи млади хора, които са с необременено минало, доказали се с почтеността си в личния си живот и в обществен план.
-Вие бяхте общински съветник в изминалия четиригодишен мандат. Какво можете да отчетете като свършено в рамките на местния парламент.
-Старах се работата ми в Общинския съвет да е ефективна, а не ефектна. Внесох множество предложения на граждани по конкретни техни проблеми – свързани основно с инфраструктурата в кварталите. Оказвал съм съдействие на всеки, който се е обърнал към мен и правото е било на негова страна. Давал съм становища в професионалната ми област – образованието, като последователно съм отстоявал позицията си по конкретни въпроси. Като бивш председател на спортна комисия  работих активно и в подкрепа на спортните клубове, за да възвърнем успехите и да отстояваме традициите на добричкия спорт. Основните ми усилия бяха към внасяне и прокарване на предложения и полезни решения в постоянните комисии. Невъзможно е обаче един общински съветник да е максимално ефективен при наличието на мнозинство на една политическа сила в местния парламент, което налага волята си както при тоталитарния режим. Еднопартийното мнозинство е изключително вредно. Именно затова в следващия Общински съвет е важно да не се допуска подобна доминация на една политическа сила. Трябва да бъдат чувани и зачитани мненията и предложенията и на останалите представени в местния парламент формации. Именно това е гаранция, че ще се намират полезните за града решения, а не тези, които са в интерес на определени кръгове или обслужват бизнес интереси. Призоваваме съгражданите ни да подкрепят кандидатите за общински съветници на ВМРО, защото можем да гарантираме, че те няма да се подадат на натиск или на съблазни и в действията си ще се ръководят единствено от интересите на Добрич и добруджанци.
-Какви са приоритетите в предизборната Ви програма?
-Нарекохме нашите виждания “Програма за възраждане на Добрич”, защото смятаме, че градът ни се нуждае именно от възраждане. Едва ли има здраво мислещ човек, който да не вижда, че градът се напуска от способните и можещи млади хора. Затова основният ни стремеж е да създадем условия, които ще задържат можещите и предприемчиви младежи в Добрич. Друг приоритет е инфраструктурата в кварталите, защото градът не е само централната част и парка. Хората живеят преимуществено извън центъра и за нас са важни проблемите на отделния човек, на конкретната улица или междублоково пространство. Ще настояваме за прилагане с пълна сила на законовите изисквания относно незаконното строителство и недопускане на двоен стандарт в отношението на общинска администрация спрямо маргинализираните обществени групи за сметка на лоялните граждани. Ще продължим да отстояваме виждането си такса смет да се определя на човек, а не на база данъчна оценка, защото отпадъците са продукт на хората, не на сградите. Освен това сме поели конкретни напълно изпълними ангажименти – регламентиране на безплатно ползване на съществуващата спортна база от децата и младежите, изграждане на писта за автомобилни състезания с цел спиране на нелегалните гонки по улици и булеварди, референдуми по важни за града въпроси, патриотично възпитание на подрастващите, сътрудничество с православната църква и патриотични НПО за възпитание на младите в дух на родолюбие и любов към българската история и традициите на народа ни.
-Възраждане за Добрич е основното ви послание. Как виждате неговото осъществяване?
-Демографската криза, обезлюдяването на града и застаряването на населението са видими за всички наши съграждани. Обновеният център и модерния градски парк са прекрасни придобивки, но нали трябва да има кой да ги ползва, а не както сега – младите да ги виждат само по празниците, когато се приберат за кратко при възрастните си родители. За да спре обезлюдяването на Добрич, трябва да бъдат задържани младите и образовани хора. Това може да стане чрез инвестиране в способните младежи, осигуряване на работни места и стипендии за студенти в специалности, които са необходими за развитието на града. Трябва да се привлекат инвеститори в реалното производство. Условията за продажби и концесии на общински имоти трябва да са обвързани със създаване на работни места за добричлии. Прозрачността на процедурите и търговете ще доведе до недопускане на лобиране за определени фирми и бизнесмени. Ние сме за общински фонд за инвитро процедури и подпомагане на млади семейства с деца, като размерът и видът на помощта се определя съобразно образователния ценз на родителите. Възраждането на Добрич е възможно само с можещи и неопетнени млади хора. Призоваваме съгражданите ни на 25 октомври да подкрепят листата с кандидати на ВМРО за общински съветници с №12 в бюлетината. Време е да заложим на честните, искрени и последователни български патриоти, на добруджанци.   

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.