Възпитават най-малките в любов към книгите

Размер на шрифта: a | a | a 19:50 02 април 2014
Автор: Ана Иванова
Кръгла маса – дискусия на тема ,,Любовта към книгата започва в детската градина”, по повод Международния ден на детската книга, беше организирана вчера в Регионална библиотека ,,Дора Габе”.  В нея участваха педагогически специалисти, работещи в системата на предучилищното образование в област Добрич. Целта на срещата беше да се представят идеи и преложения как да възпитаме у малчуганите любов към книгите от ранна детска възраст.
От основна важност е научим децата си да обичат да четат, защото по този начин те се развиват като личности, речта им се изчиства и става по-богата, сподели Кристина Фотева ст.експерт „Предучилищно образование” в Регионалния инспекторат на просветното министерство. Според нея основна роля в образованието на децата играят библиотеките, които трябва да формират у децата любов към книгата. Четенето на глас е много важно, то дава на подрастващите богата обща култура, води до повишаване на оценките в училище и помага за социализирането на малчуганите, посочи още тя.
Организатори на срещата  бяха  Регионална библиотека „Дора Габе” и Регионалния инспекторат по образование – Добрич .
Библиотека ,,Дора Габе” организира множество инициативи, насочени към най-малките жители на града ни и към намаляване на неграмотността. През лятната ваканция в нея се провежда детски клуб ,,Играй и учи”, в който децата учат и се забавляват. В него знанията се поднасят по време на игра по забавен и интересен за децата начин. Преподавателите разговарят с тях на ,,приятелски език”, за да могат по-лесно да се сближат. Занятията в клуба се провеждат три дни в седмицата, като вторник е ден за четене и рисуване по прочетеното, а  сряда е посветена на забавни и образователни игри. В четвъртък е ден за кинопрожекции.
Библиотеката организира още, беседи за различните видове празници, екскурзии в читалните и образователни презентации, за да помогнат на децата да развият творческия усет и любовта си към четенето.
Вчера във фоайето на библиотеката беше открита и изложба на малчуганите от няколко детски градини в града и на дечица от подготвителните групи в добричките школа. Рисунките бяха върху известни приказки, които децата са чели.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.