Д-р Розалина Брайкова.

Ваксинираха срещу антракс всички животни в Оброчище

Размер на шрифта: a | a | a 19:14 28 септември 2015
Всички животни в балчишкото село Оброчище вече са ваксинирани, съобщи вчера д-р Розалина Брайкова – директор на Българска агенция по безопасност на храните-Добрич. Спешните мерки бяха взети след като в село бе установено огнище на антракс. От инфекцията почина 73-годишната Стефка Илиева, която е консумирала месо от заразено животно. Овцата е била заклана от семейство, тъй като е била болна.
Ваксинирани са 797 овце и кози, 8 говеда и 45 коне и магарета. На 26 и 27 септември в в същата ферма са починали още две животни.  Труповете им са загробени на място, на дълбочина над 2 метра.  Извършена е дезинфекция на траповете и ямата, в която са заровени. С дезинфектанти е обработена и територията на животновъдния обект - 2000 кв.м.
На територията на Оброчище е наложена двуседмична забрана за движение, търговия, продажба, паша и клане на животни.
През вчерашния ден е получено и официално потвърждение на диагнозата “антракс” на починалата жена. Пристигнали са и резултатите на синът на починалата, който е настанен на лечение във Варна. Изследванията са показали, че той не е заразен с антракс, но ще премине 10-дневно профилактично антибиотично лечение. Подобно лечение е предписано и на още 8 души, които са били в досег със заразената овца.Предстои да бъде унищожено останалото месо от заразеното с антракс животно, което е около 12 кг. В момента то се намира във фризера на собствениците на фермата, като хладилният уред е запечатан.
От Министерството на земеделието и храните коментираха вчера, че случаят на зараза от болестта антракс в Оброчище е идентичен с този от лятото в община Ветрино.
Аграрното ведомство и Българската агенция по безопасност на храните започват Национална обучителна кампания за болестите по животните. Тя ще започне още тази седмица като ще стартира от пограничните райони, където рискът от разпространение на болести по селскостопанските животни е повишен. Кампанията се предприема и защото собствениците на животни не спазват ветеринарно-медицинското законодателство. По време на информационната кампания служители на Областните дирекции по безопасност на храните ще разясняват на фермерите какви са задълженията им по отношение на отглеждането на животните.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.