В РЗИ-Добрич работят на минимални работни заплати

Службите РЗИ в страната остават в протестна готовност

Размер на шрифта: a | a | a 16:48 15 март 2018
Автор: ДТ
На протеста си вчера – професионалния празник на здравния инспектор, работещи в Регионалната здравна инспекция в град Добрич показаха фишове за работна заплата, която е на нивото на минималната – 510 лв., въпреки стажа и квалификацията им. Те напомниха, че заплатите не са увеличавани от 2012 г. и опровергаха министъра на здравеопaзването за това, че в РЗИ няма служители с минимални заплати. Красимир Василев, който има 12-годишен професионален опит и е главен инспектор, е със заплата 513 лева.
Над 30 служители излязоха на протеста от 72-ма, които работят в РЗИ. Те издигнаха плакати с надписи „ОмеРЗИтелни заплати”, „Мълчанието убива”, „Достойно възнаграждение на труда ни”. В момента 28% от служителите в РЗИ-Добрич, са с минимални заплати, а на другите са с до 20 лева отгоре.
Според Диана Тодорова – председател на синдикалната секция на КТ„Подкрепа”, в деня преди протестите са получени разчетите за бюджета на инспекциите за 2018 г. За РЗИ-Добрич, е предвидено увеличение на възнагражденията средно с 15% - което означава от 50 до 75 лева, а за други регионални инспекции то е 18%. Протестиращите в Добрич бяха категорични, че това не ги удовлетворява. Те напомниха, че са очакват увеличение на заплатите още от януари.
Тодорова заяви, че заради ниските заплати напускат както обучени кадри, така и новопостъпили инспектори, което създава проблеми в работата на РЗИ. Този проблем беше изтъкнат в специално изявление до министъра на здравеопазването. 
Ние искаме поетапно повишение на заплатите, макар и с по 5-10 %, но да е редовно и да е заложено в нормативна уредба, заяви още Тодорова.
От Регионалните здравни инспекции обмислят следващи протестни стъпки на национално ниво, защото, според тях, вече няма накъде да търпят.. Те искат да разговарят по региони с народни представители от различни партии и да ги запознаят с проблемите . След това ще искат среща с министъра на здравеопазването, а ако няма резултат ще излязат на протест пред министерството. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.