В майстори-грънчари се превъплътиха малчугани от Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 20:13 14 юли 2015
Автор: Ана Иванова
В едно истинско цапащо приключение с глина се включиха най-малките жители на нашия град . То бе част от лятната образователна програма за деца на Регионалния исторически музей в Добрич - ,,Лято в музея”. Забавното начинание имаше за цел да запознае малките сръчковци с историята на  едни от най-старите и интересни глинени съдове от фонда на музея и да провокира тяхната изобретателност. Децата с радост се включиха в надпреварата с глина и вложиха много артистизъм и творчество в своите съдове. С помощта на своите учители и специалистите от музея, мачуганите изработиха красиви глинени изделия, с които да изненадат своите родители.
Стартирахме инициативата за лятно образователно училище още миналата година. Тогава разбрахме, че идеята наистина е била много добра и със сигурност ще даде ценни знания на децата. Имаме за цел да ги запознаем не само с историята на нашия роден край, а и да изкараме наяве тяхната творческа същност, да ги накараме да се забавляват   и на фона на историята да трупат познания и умения. Съобразяваме се главно с възрастта на децата, за да могат по-лесно да усвоят информацията, която им поднасяме и да предизвикаме интереса им. Нашите исторически разкази за по-мъчничките деца са по-кратки, защото тяхното внимание се задържа по-трудно. Глинените съдове, които показваме на малчуганите са съхранили  историята на Добруджа от дълбока древност и са много ценни. Смятам, че им е много интересно и успяват да се забавляват докато учат, сподели Ивелина Романова- уредник в музея.
На мен много ми харесва, защото тук научавам много яки неща.Преди съм правил само съдове от пластелин. С децата рисуваме, играем, четем и се забавляваме. Малко ми е трудно да си направя вазичката от глина, защото не съм много сръчен, но е интересно, сподели с усмивка Преслав Красимиров  Кирилов – един от малките участници в лятното школо. Моята ваза от глина пък е много по- хубава от на Преслав, допълни с гордост Михаил Георгиев, който е на цели седем и половина. Той заяви, че иска да стане майстор - грънчар . Малчуганът не пропусна да се похвали, че вече чете гладко и смята безпроблемно благодарение на лятното училище и с вълнение сподели, че следващата година ще се включи пак.
Образователната програма на Регионалния исторически музей ще продължи през цялото лято. По интересен и увлекателен за възрастта им начин най-малките жители на Добрич ще научат нови интересни неща за миналото на града и региона ни.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.