В Добрич поляха санирането с шампанско, от общината гарантират строг контрол

Размер на шрифта: a | a | a 17:54 15 януари 2018
Автор: ДТ
Девет  многофамилни жилищни сгради в Добрич -  ул. „Каменица“ № 8, ул. „Кирил и Методий“ 8, ул. „Кирил и Методий“ №18, ул. „Любен Каравелов“ № 4, ул. „Максим Горки“ 2, ул. „Страцин“ №4, ул. „Цар Симеон“ 13, ул. „Захари Стоянов“ №1, ул. „Йордан Йовков“ №13, ще бъдат санирани по проект „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Беше направена и символична „първа копка” на дейностите по проекта на блок на ул. „Кирил и Методий”8 и, както се полага, беше полята с шампанско. Договорите са слючени през есента на миналата година. В момента реално се работи по два обекта.
Община град Добрич е бенефициент по проекта, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Общата стойност на безвъзмездната помощ е 3 038 478,90 лв., от които 2 582 707,06 лв. от ЕФРР и 455 771,84 лв. съфинансиране от националния бюджет. Проектът е част от инвестиционната програма за изпълнение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Добрич. Изпълнението на договора започна в началото на януари 2017 г. и ще продължи 24 месеца. Кметът Йорданов се ангажира с обещанието, че още през пролетта, най-късно през лятото, 154 домакинства с живеещи в тях около 700 души ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, което ще повиши комфорта им на живот. „Освен това ще постигнем подобряване на облика на града, като цъфнат дръвчетата и блоковете ще са като нови” – добави той. Целите на проекта са да се удължи експлоатационният период на сградите, да се подобри качеството на живот и социалното включване, като се осигурят условия за жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие и  достъпност до сградите за хора с увреждания, съгласно нормативната уредба.
По друг начин казано, при 100 лв. за ток досега на апартамент, сметките ще паднат с около 40 % или всяко едно от домакинствата би следвало да заплати между 60 и 65 лв,. поясни очакванията кметът Йорданов. Разчетите на специалистите са за деветте сгради да се постигне намаление на консумираната еленергия от досегашните общо 2570 кwh на кв.м до 1437 kwh. По повод отправената остра ”нота” от регионалното министерство към общините за по-стриктен контрол на дейностите по обектите, кметът Йорданов каза, че до този момент не са получавани сигнали за лошо изпълнение от страна на строителите,  живеещите комуникират директно с тях, а контрол се извършва почти през ден. „За всички сигнали, въпроси, притеснения и т.н гражданите могат да се обръщат към ръководителя на проекта Станка Василева, зам.-кметовете Боян Коларов, Росица Йорданова и към мен. На всяко питане ще бъде отговорено” – обяви Йорданов. Според зам.-кмета Боян Коларов, реално контролът е почти всекидневен – от районните техници на общината  и от строителния надзор. Предимство е и издаването на технически паспорти на санираните сгради, нещо, което до 2022 г. ще е задължително за всички сгради в страната.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.