Енчо Енчев и Галатея Ханджиева

Увеличават се оправдателните присъди в Окръжния съд

Размер на шрифта: a | a | a 20:12 09 декември 2014
Автор: Пламен Николов
Забелязва се тенденция за увеличаване на оправдателните присъди в Окръжния съд в Добрич. Това заяви доскорошният председател на съдилището Енчо Енчев на пресконференция вчера, на която бе представен новият административен ръководител на добричките магистрати – съдия Галатея Ханджиева. В практиката си в продължение на години аз самият нямах постановена оправдателна присъда допреди година-две. Ръстът на оправданите обвиняеми Енчо Енчев обясни с недостатъчно прецизно свършена работа във фазата на досъдебното производство. Няма как съдът да постанови осъдителна присъда, когато не разполага с достатъчно категорични и годни доказателства за вината на подсъдимия. Енчо Енчев обаче не конкретизира в кое от звената на досъдебното производство – прокуратурата или разследващите полицаи има пропуски. Вероятно бе грешка разформироването на следствието. Дознателския апарат го има във всички европейски държави, но вероятно трябваше да се положат усилия за обучения на разследващите полицаи, коментира Енчо Енчев. Според него другата причина за увеличението на оправдателните присъди и определянето на по-леки наказания за изправените пред Темида е липсата на тежки престъпления в Добричка област през последните години. Отмина времето на тежките и трудни дела за убийства и групировки, сега структурата на престъпността е различна, преобладават битовите престъпления и тези с по-ниска степен на обществена опасност, затова и присъдите са по-леки, каза още Енчо Енчев. Той се въздържа от коментар на оправдателната присъда, която произнесе за бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев. На първа инстанция съдебния състав начело със съдия Енчев призна икономиста за невинен, въпреки че бе изправен пред съда за предизвикана от него катастрофа с два трупа. Апелативният съд във Варна обаче отмени присъдата на добричките магистрати и върна делото за ново разглеждане. Предстои то да бъде гледано от друг състав на Окръжния съд. С този мотив – че делото е висящо, Енчо Енчев обоснова нежеланието си да коментира казуса, но вметна, че и в този случай „работата не е свършена още в първите часове”.
Не е редно съдебните заседатели да се посочват от партиите,

заяви новият председател на Окръжния съд Галатея Ханджиева по повод повдигнатите в общественото пространство на Добрич дискусии за определянето на заседатели на квотен партиен принцип. Съдебната власт по закон е деполитизирана и не би следвало да се предизвикват съмнения за политическо вмешателство в работата на съда, коментира Галатея Ханджиева. Енчо Енчев добави, че съдебните заседатели в никакъв случай не са фигуранти и в много случаи от тях в немалка степен зависи присъдата. Може би заседателите трябва да се избират на база личностните им качества, каза Галатея Ханджиева. Тя обаче поясни, че съдът няма никакви правомощия да влияе или да определя начина, по който Общинския съвет избира съдебните заседатели.
Галатея Ханджиева бе избрана за председател на Окръжния съд в Добрич с решение на Висшия съдебен съвет на 20 ноември. В продължение на 10 години тя бе зам.-председател на съдилището. Кариерата си като съдия започва през 1992 г., преминала е през всички нива на системата. Постигнатото през последните 10 години, когато бях част от ръководния екип на Окръжния съд ми даде самочувствието, че мога да се справя с предизвикателствата и отговорността на длъжността административен ръководител, каза пред журналисти Галатея Ханджиева. Нейният предшественик Енчо Енчев излиза в пенсия. Ще разчитам изцяло на колегите, които са перфектни професионалисти. Ще надграждаме постигнатото, ще има и нови моменти, кардинални промени не възнамерявам да правя, защото пътят по който вървим е правилен, каза още новият председател на Окръжния съд. Адриана Панайотова остава зам.-председател и ръководител на Търговско отделение. До дни ще бъде назначен и другия заместник на административния ръководител, който ще поеме и ръководството на Наказателното отделение.
Повишаването на доверието на обществото в правосъдната система е сложен въпрос. Хората често не разбират спецификата на нашата работа и правят не съвсем правилни изводи. Мисля, че в Окръжен съд Добрич правораздаването е на високо ниво. Предвиждаме някои промени в интернет страницата, които ще спомогнат за проследяване движението на делата. Ще търсим и обратната връзка с гражданите, за да сме наясно какво е общественото мнение за нашата работа, каза председателят на Добричкия окръжен съд.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.