Ускорено почистване на дерето поиска областният управител

Бедствието през юни не е вследствие скъсана дига или изпуснат язовир, категоричен е Недко Марчев

Размер на шрифта: a | a | a 20:57 27 юли 2014
За пореден път заявявам, че не е имало аварийно изпускане на водни маси от нито един язовир на територията на Добричка област. Това пише областния управител Недко Марчев в отговор на писмото на кмета на Добрич Детелина Николова, което бе огласено в публичното пространство.  В него тя задава въпроси от обществена значимост, свързани с водното бедствие, което сполетя града ни през юни. В отговора си Недко Марчев добавя, че за състоянието на язовирите на територията на областта, в поречието, формиращо оттока на повърхностните води към град Добрич и тяхната роля за наводнението настъпило на 20 юни, е отговарял нееднократно, включително с писмо до Детелина Николова на 3 юли тази година.
Областният управител, напомня, че и в периода 7 – 11 април по негова заповед е назначена комисия, която е извършила проверка на състоянието на водните обекти на територията на областта, включително разположените около град Добрич и по трасетата на оттоците на повърхностните води. Констатациите на комисията са, че поради сравнително малките завирени обеми на язовирите на територията на областта и тяхното разположение, общата оценка е за ниска степен на риска.
Действието на системата за ранно предупреждение за реално повишен отток на повърхностните води е регламентирано от общинските планове за защита при бедствия в частта им „Наводнение”, пише областният управител.
Два пъти в годината се извършват проверки на състоянието на речните корита, водосборни дерета извън населени места и проблемни участъци по тях и потенциално опасните водни обекти на територията на областта. За резултатите от проверките бяхте надлежно информирани с писма, в които са заложени съответните предписания за изпълнение от вас, гласи отговора до кмета на Добрич.
Областният управител акцентира на факта, че в изпълнение на Закона за защита при бедствия под неговата координация за отстраняване на последствията от наводнението на 19 – 20 юни, за извършване на отводняване и спешни аварийно възстановителни работи, са привлечени 42 екипа от службите на „Пожарна безопасност и защита на населението от шест области. Също така са включени и военнослужещи от военни формирования от градовете Шумен и Белене, които почистиха дерето и прилежащата му територия, в продължение на 3 км.  – от моста на ул. „Вардар” до моста на бул. „25-ти септември”.
По искане на областния управител, мястото на бедствието е посетено от Премиера на България Пламен Орешарски, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министъра на отбраната Ангел Найденов и главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, с чието съдействие бяха осигурени допълнителните екипи военни и пожарникари от съседните области. Недко Марчев напомня и за съдействието на тези хора при осигуряването на дезинфекционни и почистващи препарати, ръчни колички, лопати и кофи.
Падналият на 24 юли дъжд в количества от 22 литра на квадратен метър и получените нови разливи в града, показа, че вместо да губим време за кореспонденция е по-добре да продължите и ускорите почистването на дерето в проблемните участъци.
Видно от случилото се за пореден път става категорично ясно, че нивото на водата в река Добричка на територията на град Добрич не е в следствие на скъсана дига или изпуснат язовир, заявява Недко Марчев. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.