Уникални пана представят Дора Габе в текст и снимки

Размер на шрифта: a | a | a 17:57 21 август 2018
Автор: ДТ
Девет пана с емблематични снимки и текстове от поезията и прозата на Дора Габе са поставени по улица „България” в Добрич. „Инициативата е на Общината по повод 130-годишнината от раждението на голямата българска поетеса, преводачка и общественичка” – каза Ася Георгиева от дирекция „Хуманитарни дейности”. Снимките са от различни периоди от живота на Дора Габе – като учителка в Добрич през 1908 г,. през 1940 г. - когато заедно с друга българска голяма поетеса Елисавета Багряна, влизат с освободителния марш на българските войски в Добруджа, след подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към България.
„Паната са поставени пред общината, Художествената галерия, други обществени сгради. Идеята е младите хора да се поспрат и прочетат написаното на паната, но посланията са и за добричлии и гостите на града” – добави Георгиева.
Кулиманацията на тържествата ще бъде на 11 октомври в Добрич, когато ще бъде връчена националната литературна награда на името на Дора Габе за общо творчество. 
Още по темата – на стр. 2

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.