Умъртвиха над 57 000 патици във фермата в Стефаново

Собственикът й не уведомил никого за заразата

Размер на шрифта: a | a | a 18:40 28 май 2018
Автор: ДТ
21 406 патици и 36 000 новоизлюпени са били унищожени в животновъден обект за отглеждане на патици в село Стефаново, Добричка област, където от миналия четвъртък върлува птичи грип – ифлуенца тип А.  Това обяви на брифинг областният управител на Добричка област Красимир Кирилов. „Следващата стъпка е унищожаването на фуража и дезинфекция на обекта” – добави той. Птиците са били умъртвени със сух лед в събота и неделя. Умъртвените птици са били откарани със специални автомобили в екарисажа в Ихтиман. Това е второ нападание на заразата над пекинските патици във фермата. Първото беше  в средата на октомври миналата година, когато в обекта също бе констатирана инфлуенца тип А. Тогава бяха унищожени  11 000 птици. Те бяха загробени в землището на селото.
Според областния управител, това било първото зареждане във фермата наново. Започнали са с малки бройки птици. Собственикът на обекта в нарушение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  не е уведомил кмета на селото, както и Областната дирекция по безопасност на храните, за заразата, която е известна още от четвъртък вечерта, миналата седмица. Службите научават от София   на 24 май - чрез резултати от пратени от ветеринарен лекар на фермата проби в лаборатория в Германия. Това предизвика и присъствието в областната управа на собственика на другата ферма в селото Стоян Пантелеймонов, който не пожела да говори, дошъл само да слуша. На въпрос кой е собственикът на фермата, областният управител каза, че в документите не му пише името.
Въпреки изпратените проби на щама в София, той все още не е потвърден, предполага се, че е Н5N8 – каза още областният управител. По време на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Анелия Андонова представи хронология на действията и се набелязаха мерки за ликвидиране на огнището. Д-р Андонова отбеляза, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби. Предстои да се търси причината за новото огнище.
В 10-километровата санитарна зона влизат над десетина села, включително и фирмата за яйца и птици „Зора” – село Дончево, един от големите производители на яйца в страната. Там се забранява се търговията с живи птици, а домашните трябва да бъдат прибрани в дворовете. Ще се извърши преброяване на птиците в тази зона, както и по-малката – 3-километровата ,– от Областната дирекция по безопасност на храните.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.