Умъртвиха над 57 000 патици във фермата в Стефаново

Собственикът й не уведомил никого за заразата

Размер на шрифта: a | a | a 18:40 28 май 2018
Автор: ДТ
21 406 патици и 36 000 новоизлюпени са били унищожени в животновъден обект за отглеждане на патици в село Стефаново, Добричка област, където от миналия четвъртък върлува птичи грип – ифлуенца тип А.  Това обяви на брифинг областният управител на Добричка област Красимир Кирилов. „Следващата стъпка е унищожаването на фуража и дезинфекция на обекта” – добави той. Птиците са били умъртвени със сух лед в събота и неделя. Умъртвените птици са били откарани със специални автомобили в екарисажа в Ихтиман. Това е второ нападание на заразата над пекинските патици във фермата. Първото беше  в средата на октомври миналата година, когато в обекта също бе констатирана инфлуенца тип А. Тогава бяха унищожени  11 000 птици. Те бяха загробени в землището на селото.
Според областния управител, това било първото зареждане във фермата наново. Започнали са с малки бройки птици. Собственикът на обекта в нарушение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  не е уведомил кмета на селото, както и Областната дирекция по безопасност на храните, за заразата, която е известна още от четвъртък вечерта, миналата седмица. Службите научават от София   на 24 май - чрез резултати от пратени от ветеринарен лекар на фермата проби в лаборатория в Германия. Това предизвика и присъствието в областната управа на собственика на другата ферма в селото Стоян Пантелеймонов, който не пожела да говори, дошъл само да слуша. На въпрос кой е собственикът на фермата, областният управител каза, че в документите не му пише името.
Въпреки изпратените проби на щама в София, той все още не е потвърден, предполага се, че е Н5N8 – каза още областният управител. По време на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Анелия Андонова представи хронология на действията и се набелязаха мерки за ликвидиране на огнището. Д-р Андонова отбеляза, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби. Предстои да се търси причината за новото огнище.
В 10-километровата санитарна зона влизат над десетина села, включително и фирмата за яйца и птици „Зора” – село Дончево, един от големите производители на яйца в страната. Там се забранява се търговията с живи птици, а домашните трябва да бъдат прибрани в дворовете. Ще се извърши преброяване на птиците в тази зона, както и по-малката – 3-километровата ,– от Областната дирекция по безопасност на храните.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.