Улица в кв. “Дружба” ще носи името на 46-и пехотен Добрички полк

Площадът пред Хуманитарната гимназия ще се казва “Борис Георгиев – Моката”

Размер на шрифта: a | a | a 18:15 26 юни 2018
Автор: ДТ
Улица в квартал “Дружба” да носи името на славния 46-и пехотен Добрички полк, решиха на вчерашното си заседание общинските съветници. Те приеха и предложението площадът пред СУ “Св. Св. Кирил и Методий” в бъдеще да се казва “Борис Георгиев – Моката”. 
Улицата в кв. “Дружба”, започваща от запад от ул. “Росица”, преминаваща на север от блоковете с номера 39,35,34,33 и 32 и включваща се в ул. “Никола Петков” бе именувана “46-и пехотен Добрички полк”. Досега тази улица бе безименна. 46-и пехотен Добрички полк е формиран на 18 септември 1912 г, воюва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни с безпримерен героизъм и много жертви. През 1913 г. е разформирован, за да бъде сформиран наново 2 години по-късно във връзка с участието на България в Първата световна война. След злополучния за страната ни край на тази война е демобилизиран и разформирован. За трети път е формиран на 14 октомври 1940 г. в Добрич. В периода 1941-1944 е на прикриващия фронт /в Източните Родопи/, към полка е формирана и гвардейска рота. Участва в двете фази от заключителния етап на Втората световна война. Досега нито една улица в България не носи името на 46-и пехотен Добрички полк. Решението на Общинския съвет е малък принос в съхраняването на военната ни история. 
Площадното пространство пред СУ “Св.Св. Кирил и Методий”, обособено между улиците “Кубрат”, “Климент Охридски”, “Копривщица” и “Велико Търново” ще се казва “Борис Георгиев – Моката” в чест на родения в Добрич боксьор – първия български медалист от Олимпийски игри. Моката е възпитаник на Мъжката гимназия в града ни, чийто приемник е СУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Борис Георгиев е многократен републикански шампион по бокс, носител на купа “Странджа”, участник в три европейски първенства и бронзов медалист от Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. В боксовата си кариера има 289 мача, 54 от които на международния ринг. Моката е почетен гражданин на родния Добрич от 1996 г., през 2010 е удостоен с орден “Стара планина” и сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет за заслуги към олимпийското движение. Борис Георгиев напусна този свят на 29 януари 2017 г., на 87-годишна възраст.
Предложението за именуване на улица и площад бе подкрепено единодушно от общинските съветници.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.