Училище „Петко Р. Славейков” ще участва в състезанието „Пазим езика си”

Размер на шрифта: a | a | a 17:25 03 май 2018
Автор: ДТ
Средно училище „Петко Р. Славейков” е поканено да участва в Пилотното състезание по български език „Пазим езика си”, за учениците от пети клас, съобщават от учебното заведение. То е избрано, заради показани най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката.
В състезанието, организирано от Гражданското сдружение „Живата вода на България“, са избрани да участват 20 училища от цялата страна. Проявата е в партньорство с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива „Как беше на български?“, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.
Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.
„Стремежът на „Живата вода на България“ и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи“, каза председателят на Управителния съвет на „Живата вода на България“, Десислава Радева.
Участниците в „Пазим езика си“ ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май. Децата от 5-ти клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст.
Изпитните работи ще се оценяват от преподаватели по български език и литература, съвместно със студенти от специалност „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
За втория кръг ще се класират първите седем деца, показали най-добри резултати. Финалният етап ще се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В него учениците ще се състезават и за различни материални награди – електронни четци и книги от съвременни български автори.
Експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров ще оценява на място как са се справили 14-те финалисти. В журито участват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово, проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Всички изпитни материали са съгласувани с комисия, начело с проф. Мурдаров. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.