Училище „Петко Р. Славейков” ще участва в състезанието „Пазим езика си”

Размер на шрифта: a | a | a 17:25 03 май 2018
Автор: ДТ
Средно училище „Петко Р. Славейков” е поканено да участва в Пилотното състезание по български език „Пазим езика си”, за учениците от пети клас, съобщават от учебното заведение. То е избрано, заради показани най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката.
В състезанието, организирано от Гражданското сдружение „Живата вода на България“, са избрани да участват 20 училища от цялата страна. Проявата е в партньорство с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива „Как беше на български?“, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.
Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.
„Стремежът на „Живата вода на България“ и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи“, каза председателят на Управителния съвет на „Живата вода на България“, Десислава Радева.
Участниците в „Пазим езика си“ ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май. Децата от 5-ти клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст.
Изпитните работи ще се оценяват от преподаватели по български език и литература, съвместно със студенти от специалност „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
За втория кръг ще се класират първите седем деца, показали най-добри резултати. Финалният етап ще се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В него учениците ще се състезават и за различни материални награди – електронни четци и книги от съвременни български автори.
Експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров ще оценява на място как са се справили 14-те финалисти. В журито участват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово, проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Всички изпитни материали са съгласувани с комисия, начело с проф. Мурдаров. ДТ
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.