Ученици присъстваха на открит урок в Районен съд - Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:16 08 март 2018
Автор: ДТ
Възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ и Средно училище „Любен Каравелов“ гостуваха в Районен съд - Добрич, където започна лекционният курс в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Първият урок, изнесен от съдия Любомир Генов, имаше за цел да запознае младежите със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. В последвалия разговор с магистрата учениците очаквано проявиха интерес към актуалната тема за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели. Младежите искаха да научат още за какви престъпления може да се постанови доживотна присъда, какви са наказанията за притежание на наркотици и дали записите от видеонаблюдение се приемат за доказателство в наказателния процес. 
В Районен съд -Добрич са планирани още 4 урока на правна тематика. В следващите седмици магистрати от наказателното и гражданско отделение на Районния съд ще говорят пред учениците за трафика на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, за последиците от хулиганските прояви и детското насилие. В рамките на образователната програма младите хора ще участват и в симулативен процес, който ще пресъздава гражданско дело, разглеждано в Районния съд. Проверката на получените знания ще стане чрез викторина, която ще се проведе в Деня на отворени врати в съда, насрочен за 16 април. 
Районен съд - Добрич се включва в образователната програма за трети пореден път. Дейностите се осъществяват с доброволното и безвъзмездно участие на общо 10 магистрати и съдебни служители - съдиите Веселин Монов, Албена Колева, Данчо Димитров, Деница Петкова, Любомир Генов, Стела Тонева и Соня Дженкова, съдебният администратор Албена Димитрова, държавният съдебен изпълнител Ивайло Милев и съдията по вписванията Теменуга Георгиева.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.