Ученици от Хуманитарна гимназия почистиха Римската баня в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 21:16 27 април 2014
Автор: Анна Иванова
Ученици от Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил Методий", техните преподаватели и зам.- директорът на училището Йордан Йорданов се включиха в кампанията ,,Да изчистим България за един ден”. Младежите и техните учители взеха дейно участие в почистването на Римската баня - единственият открит на територията на града ни и запазен археологически паметник от античната епоха с всички характерни за онези времена сгради, помещения и съоръжения.
В края на 60-те или в началото на 70-те години на миналия век, при строеж на жилищен блок в  Добрич, строителите се натъкват на древни останки, които археолозите идентифицират като римска баня. До настоящия момент не са провеждани сериозни проучвания на обекта. Според някои изследователи, това са останки от римския град Пистос. В днешно време археологическият паметник е в крайно окаяно състояние, като дори не може да се види от гъстите бурени, които са обрасли около него.
Включих се в кампанията, защото смятам, че е жалко хубав град като Добрич, с такава славна история, да е толкова мръсен и занемарен, коментира един от учениците.
Римската баня  е единственият археологически обект на територията на нашия град, а тъне в мизерия.
Като училище, което изучава усилено история и цени традициите и културата на Добрич, ние решихме да се включим и да направим всичко по силите си, за да не изглежда това прекрасно място толкова окаяно. Това сподели зам.-директорът на добричкото школо Йордан Йорданов. Той коментира, че с учениците смятат почистването на римската баня да стане традиция за тяхното училище и че се надяват тя са се превърне в символ на Добрич, защото не са много добре запазените останки от античността. Децата и техните преподаватели се включват в инициативата за втора поредна година, като преди 12 месеца, състоянието на археологическата находка е било ужасяващо. Банята не е била почиствана от 5 години, а много от жителите на Добрич дори не са знаели, че в града ни има обект с такова историческо значение.
Всички ученици, включили се в инициативата, напълно доброволно, вложиха много усилия и старание, за да почистят банята.
Искрено се надяваме от Общината да направят нещо по въпроса и да не оставят културата и историческите ценности на града ни да загинат, добави още Йордан Йорданов.    

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.