Академиците Константин Косев, Георги Марков и Стоян Райчевски

Трима академици представиха исторически книги в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 15:15 23 септември 2015
Три исторически книги бяха представени в петъчната вечер в Добрич в рамките на националните културни празници “Албена 2015”.
Академик Георги Марков запозна любителите на историческите четива в града ни с втория том на “Другата история на най-голямата война”. Заглавието на втората част е “Светът в пламъци”. Първият том – “Разгарянето на пожара се появи на книжния пазар преди две години. Академик Марков представя една различна от познатата на победителите гледна точка към Втората световна война. Книгата представя събитията през погледа на победените. “Понякога героите се оказват и престъпници, но те са крайните победители и историците по принуда или навик им прощават. Разсъждаващият човек си задава обаче всякакви въпроси – включително и „неудобни” някому”, пише авторът в предговора си към книгата.
"Бежанство и преселение на добруджанските и таврийските българи 1913-1944 г." на академик Стоян Райчевски със сигурност ще провокира вниманието на обществеността в града, защото в нея акцентира на събития, пряко свързани с новата история на Добруджа.
Третата представена пред добричлии книга бе “Българският възрожденски дух” на академик Константин Косев. Авторът говори за Възраждането като най-успешната и най-плодотворната епоха в българската история. Тъкмо тогава се създава и укрепва модерната българска нация, тогава се формира новобългарският книжовен език, изгражда се фундаментът на националната ни просвета и култура и се полагат основите на първите общобългарски институции като предвестници на националната държавност. Академик Косев обстойно разглежда формирането на българското национално съзнание и анализира както зараждането на националноосвободителната идеология, така и прехода към организирано националнореволюционно движение,  изграждането на политически организации и идейни течения, осмисля Априлското въстание и Руско-турската война като фактори за възкресението на българската държава. Това са основни жалони, в които се развива ускорено просветното дело и се изгражда националната култура. Постиженията на българския народ през тази епоха имат международни измерения и могат да се сравняват със световните образци по онова време.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.